top of page

Çilbir but make it veggie


Ik heb een grote persoonlijke ontwikkeling meegemaakt de afgelopen tijd. Ik plande namelijk altijd mijn eetschema minitieus en liet niets aan het toeval over. Ik heb een speciale notitie waarin ik lunch en ontbijt opschreef en soms zelfs de banaan die ik voor het sporten at. Ik maakte een zorgvuldig samengestelde boodschappenlijst en week daar niet vanaf. Van het idee dat je 's avonds nog moet bedenken wat je gaat eten kreeg ik namelijk vlekken in m'n nek. Ik weet niet precies wat er is gebeurd, maar m'n notitie blijft de laatste tijd oningevuld. In plaats daarvan ben ik nu zo iemand die naar de markt gaat en meeneemt wat er lekker uitziet. Tegen het einde van de dag kijk ik dan wat er nog in m'n koelkast ligt en verzin ik daar iets leuks mee. Of niet en dan eet ik overgebleven rijst met kant-en-klare sausjes (dit zijn mijn favo's) of een boterham, maar dat is ook goed.


Misschien heeft het iets te maken met mijn nieuwe liefde Theo. Dat is de groenteboer op de markt waar ik sindskort mijn boodschappen doe. Hij heeft elke week andere dingen die hij zelf verbouwt en kleine lieve eitjes van gelukkige kippetjes. Omdat ik van tevoren niet weet wat hij heeft, kan ik me nergens op voorbereiden. Hij verkoopt de allerlekkerste aardbeien en sla, maar ook leuke Aziatische dingen zoals kangkung of kai lan. Deze week had hij een spitskool die er zo mooi uitzag dat ik hem wel mee moest nemen. Ietsje verderop kocht ik bij de aardappelboer opperdoezer krieltjes en ik at de boel op knoflookyoghurt met boter en pul biber eroverheen. Een beetje zoals iedereens favoriete Turkse onbtijtgerecht çilbir. Daar gaat vaak verse dille op, maar ik maakte een kruidenprutje van met dille, basilicum en koriander. Allemaal uit Theo's tuin of course. Ik zag dat hij aankomende week tomaten en shiso heeft. Stay tuned.


No waste-tip: Je hebt spitskool over, maar die blijft gelukkig heel lang goed. Ik maak daar vaak gewoon een snelle frisse sla mee met alleen citroensap, olijfolie en zout. Of ik bak het op met een ei en wat sojasaus en eet het op rijst.


INGREDIËNTEN (1 persoon)

150 gram krieltjes

1/2 spitskool (ik had een kleintje)

olijfolie

150 gram Griekse yoghurt of labneh

1 teen knoflook

3 handenvol kruiden (ik had basilicum, koriander en dille)

3 eetl. roomboter

1/2 theel. pul biber

zout


BEREIDINGSWIJZE

  1. Doe de krieltjes in een pan met gezouten water en breng aan de kook. Kook de krieltjes, afhankelijk van de grootte, in 10 tot 15 minuten gaar.

  2. Snijd de halve spitskool in vier parten. Verhit een paar eetlepels olijfolie in een koekenpan op halfhoog vuur en bak hierin de spitskool met een snuf zout een paar minuten per kant. De buitenkant mag lekker donker zijn en de binnenkant moet zacht zijn. Haal de spitskool uit de pan en leg apart.

  3. Meng intussen de Griekse yoghurt met de knoflook en een snuf zout. Spreid uit over een diep bord.

  4. Giet de aardappels af en laat even afkoelen. Plet de aardappels een klein beetje. Ik knijp er altijd gewoon in met m'n handen, maar mijn krieltjes komen meestal uit de koelkast omdat ik ze vaak meteen kook voor de hele week. Als jouw krieltjes nog warm zijn, kun je ook de onderkant van een glas gebruiken.

  5. Verhit wat extra olie in de pan en bak de aardappels goed bruin en knapperig. Dat mag op hoog vuur en geef ze veel liefde en aandacht, zodat elk hoekje knapperig is. Breng op smaak met zout.

  6. Maak terwijl de aardappeltjes bakken het kruidenprutje. Pureer de kruiden in de beker van een staafmixer met een paar eetlepels olijfolie en een snuf zout. Het mag best nog wel dik zijn, je gaat namelijk zo ook nog boter over het gerecht gieten en je bakt de groente al in olie dus het gerecht is al oily genoeg.

  7. Leg de spitskool en krieltjes op de yoghurt of labneh en drapeer de groene saus erover.

  8. Smelt de boter in een steelpannetje en voeg de pul biber toe. Iets meer of minder mag ook, kijk maar hoe pittig je het wil. Zet het vuur uit en giet de spicy boter over het gerecht. Serveer direct.

141 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page