top of page

Corn ribs çilbir styleCorn ribs zijn everywhere, of nou ja, in ieder geval op TikTok. Door mais over de lengte in vieren te snijden krult 'ie op tijdens het bakken. Daardoor doet het ergens in de verte aan spareribs denken. Het verbaast me eerlijk gezegd dat iedereen dit maakt, ik vond het namelijk nogal een dingetje. Ik begon onbevangen aan m'n maisproject, maar al meteen aan het begin was ik gevloerd. De kern van de mais is namelijk nogal hard, dus die doorsnijden gaat niet makkelijk. Ik heb een groot Chinees hakmes gebruikt, maar daarmee moest ik erg veel kracht zetten. Dat voelde nogal gevaarlijk. Vooral omdat je de maiskolf moet snijden als hij rechtop staat. Als je hem op z'n zij neerlegt, plet je namelijk de maiskorrels of vliegen ze van je kolf.


Ik was zelf liever met deze kennis van start gegaan, vandaar dat ik je even op de hoogte breng. Het resultaat was het gelukkig waard. Doordat de mais krult, is het veel makkelijker eten dan een rechte maiskolf. Daarmee smeer je toch vaak je hele gezicht onder de gezouten boter, of wat er die dag op je maiskolf zit. In dit geval knoflookyoghurt en boter met pul biber, een soort Turkse çilbir dus maar dan met mais in plaats van een gepocheerd ei. En als je alsnog bang bent, kun je de maiskolf ook gewoon in z'n geheel bakken. De smaak is precies hetzelfde.


INGREDIËNTEN (voor 1 persoon)

1 maiskolf

2 eetl. olijfolie

1 theel. paprikapoeder

1/2 theel. knoflookpoeder

1/2 theel. komijnpoeder

100 ml Turkse yoghurt (Griekse mag ook)

1 kleine teen knoflook

flinke klont boter

snuf pul biber

koriander zout


BEREIDINGSWIJZE

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de mais over de lengte doormidden en dan in kwarten (zie intro).

  2. Meng de olijfolie met de paprika-, knoflook- en komijnpoeder. Breng op smaak met zout.

  3. Smeer het mengsel over de mais. Dit gaat het beste met een kwastje, maar met je vingers kan ook. Of hussel de boel in een grote mengkom. Bak de mais 20-25 minuten.

  4. Meng intussen de Griekse yoghurt met een snuf zout en rasp de knoflook erboven. Meng en zet koud terwijl de mais bakt.

  5. Haal de mais uit de oven. Spreid de knoflookyoghurt uit op een bord en leg de mais erop.

  6. Smelt de boter in een pannetje en voeg de pul biber toe. Laat een paar seconden borrelen en giet de boter rechtstreeks vanuit het pannetje over de mais en yoghurt.

  7. Hak de koriander fijn, strooi ruim en serveer.

62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page