top of page

Garnalen-bosuidumplings met bosui-chili-olie

Bijgewerkt op: 16 mrt. 2022


Het laatste recept van bosuimaand alweer! Het is wederom een gevalletje dubbel bosui, dubbel geluk. Bij deze garnalendumplings gaat er namelijk een flinke dosis bosui door de vulling én door de saus. Die saus is een enorm verslavende bosui-gember-chili-olie. Doordat je de bosui en gember kort gaart met hete olie (dramatic sizzle!) is de chili-olie, garen de bosui en gember licht en blijven ze heel fris. Dat is lekker bij al die vettigheid. En ja, dit is yet another lekker-op-alles-saus. Schep hem met een scheutje kookwater door noedels of lepel hem op rijst, gebakken ei of groenten. Of gebruik hem als dipsaus voor andere dumplings of gestoomde broodjes.


Om de vulling extra smeuïg en smaakvol te maken, gebruik ik reuzel. Varkensvet dus. Sommige slagers of groothandels verkopen het, en het is heerlijk. Ook heel lekker om groenten, rijst of ei in te bakken en het wordt veel in (Chinese) baksels gebruikt. Als je geen vlees eet, kun je de reuzel ook vervangen door olie. Als je wel vlees eet, raad ik je ten zeerste aan om op zoek te gaan. Online is ook genoeg te vinden.


Vega tip: Eet je geen vis? Je kunt de dumplings ook vegetarisch maken. Verbrokkel daarvoor 100 gram stevige tofu in kleine stukjes. Het hoeft geen pasta te zijn zoals bij de garnalen, ergens tussen de grootte van een dop- en kikkererwt is goed. Voeg dan wel 2 extra bosuien toe en een geraspt teentje knoflook.


Dumplingvellentip: Dat zelfgemaakte dumplingvellen altijd beter zijn, is een mythe. Als dumplings in veel saus dobberen, prefereer ik kant-en-klare wontonvellen boven zelfgemaakte. Die zijn perfect dun en glibberig, dat krijg je zelf nooit klaargespeeld. Let wel op dat je de goede koopt, namelijk vellen om te stomen, niet om te frituren. Ik gebruik deze.


Voorbereiden/meer maken: Het kan nooit kwaad om zelfgemaakte dumplings in de vriezer te hebben. Gelukkig vriezen ze heel goed in. Laat de dumplings op de snijplank liggen, dek af met plastic folie en vries in. Zodra de dumplings helemaal bevroren zijn, kun je ze in een zak doen. Als je ze op kamertemperatuur in een zak doet, plakt alles aan elkaar en trek je de dumplings later kapot.


Garnalentip: Garnalen koop ik altijd bevroren. De visboer koopt ze namelijk ook bevroren in en laat ze dan ontdooien. Als je ze zelf ontdooit, zijn ze dus verser. Om ze extra snel te ontdooien kun je ze even in een zeef onder de koude kraan houden. Wel goed afdrogen.


No waste-tip: Heb je dumplingvellen over? Snijd ze dan in reepjes en kook ze kort mee in bouillon voor een soort snelle, glibberige noedels.


INGREDIËNTEN (15 tot 20 dumplings) Bosui-gember-chili-olie

3 bosuien

3 cm gember

25 gram chilivlokken

1/2 theel. zout 1,5 theel. lichte sojasaus

200 ml neutrale olie


Dumplings

3 bosuien 200 gram garnalen, ontdooid (zie garnalentip)

1 eetl. lichte sojasaus

1 theel. sesamolie

1/4 theel. kristalsuiker

1 eetl. reuzel of 1 theel. neutrale olie

snuf zout 15 tot 20 dumplingvellen, ontdooid (zie dumplingtip)


BEREIDINGSWIJZE


De bosui-gember-chili-olie

  1. Snijd de bosui in zo dun mogelijke ringen en rasp te gember.

  2. Doe de bosui en gember samen met de chilivlokken en het zout in een hittebestendige, vrij grote kom. De olie gaat zo bubbelen, en je wil niet dat het overstroomt.

  3. Verhit de olie in een steelpannetje. Als je een keukenthermometer hebt, verhit de olie dan tot 180 °C. Je kunt anders ook testen met een stukje bosui. Als deze direct heel hard gaat sizzelen in de olie, is hij goed.

  4. Zorg dat de kom met bosui, gember en chili stevig op het aanrecht staat. Giet de hete olie op de ingrediënten en roer snel door, zodat de ingrediënten gelijkmatig garen.

  5. Voeg de sojasaus toe en laat de olie afkoelen terwijl je de dumplings maakt, of nog langer. Hoe langer je de saus laat staan, hoe lekkerder hij wordt.

De dumplings

  1. Bekleed een snijplank met plastic folie en strooi er een beetje bloem op tegen plakken.

  2. Snijd de bosui in zo dun mogelijke ringen.

  3. Doe de garnalen in een blender of klein keukenmachientje en maal tot een pasta.

  4. Doe de garnalenpasta samen met de bosui, sojasaus, sesamolie, suiker, reuzel of olie en een snut zout in een kom en meng goed door.

  5. Zet een klein bakje met water klaar. Vul een dumpling met circa 1 theelepel vulling. Doop je vinger in het bakje en maak de randen van de dumpling nat.

  6. Vouw twee tegenovergestelde punten naar elkaar toe, zodat je een soort driehoek krijgt. Vouw de andere punten ook naar elkaar toe en knijp/verfrommel de boel een beetje tot een zakje.

  7. Leg de dumpling op de beloemde snijplank en herhaal met de rest van de ingrediënten.

Samenstellen

  1. Breng een grote pan met water aan de kook. Kook hierin de dumplings circa 5 minuten.

  2. Schep een paar flinke eetlepels bosui-gember-chili-olie in bakjes en verdeel de dumplings hierover.

  3. Schep de boel goed om en serveer direct.


364 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page