top of page

Griekse salade meets Zuidoost-AziëZoals je weet is Theo sinds een tijdje in mijn leven, de man bij wie ik elke zaterdag de allermooiste groente haal. Nu het tomatenseizoen in full swing is vul ik mijn zakje kwistig met verrukkelijke en enorm aetshetic tomaten. Ook heeft hij heel mooie grote, gele komkommers, waarvan ik eerst dacht dat het courgettes waren. Soms zijn m'n ogen daarbij groter dan m'n maag. Dit gerecht is ontstaan toen ik eigenlijk zin had in rijst met een gebakken ei maar ik door m'n eerdere hebberigheid tomaten en komkommer over had die écht die dag op moesten. Iets waar ik op dat moment enorm van baalde, een avondmaaltijd van tomaat en komkommer leek me niet heel spannend. Maar uiteindelijk pakte het verdomd goed uit.


Ik had ook nog feta over van toen ik deze Mexicaanse watermeloensalade van Vanja maakte. Ik wilde een beetje de vissaus-limoenkant op met lekker veel gebakken uitjes. Toen bleek dat ik die niet meer in huis had, zette ik al bijna een pan rijst op om toe te geven aan m'n rijst-met-ei-cravings. Totdat ik bedacht dat zelfgebakken sjalotten nog veel lekkerder zijn en ook nog eens olie afgeven waarmee je de beste dressing maakt. Et voilà, een soort Griekse salade meets Zuid-Oost Azië.


Vega-tip: In plaats van vissaus kun je ook lichte sojasaus gebruiken.


INGREDIËNTEN (1 persoon)

1 tomaat

1/4 komkommer 2 kleine sjalotten of 1 grote

klein beetje kristalsuiker

4 eetl. neutrale olie

lekker veel koriander

50 g feta

1/2 limoen, sap

1 theel. vissaus

1/4 theel. rijstazijn


BEREIDINGSWIJZE

  1. Snijd de tomaat in stukken, breng op smaak met zout, meng goed en laat staan terwijl je de rest van de ingrediënten klaarmaakt.

  2. Snijd de komkommer in plakjes en 1 sjalot in dunne ringen. Doe samen in een kom, voeg een snuf zout en een snuf suiker toe en masseer in de komkommer en sjalot. Laat saan terwijl je de rest maakt.

  3. Snijd de andere sjalot in dunne ringen en verhit de olijfolie in een koekenpan. Bak de sjalotten in circa 8 minuten goudbruin en knapperig. Zet het vuur niet te hoog en blijf roeren zodat de boel niet aanbrandt (binnenkort ga ik hier een eetclubvideo van maken zodat jullie goed zien hoe het moet).

  4. Zeef de sjalotten en vang de olie op. Spreid de sjalottencripsies uit op een met keukenpapier bekleed bord en breng op smaak met een snuf flaky zout.

  5. Hak de koriander (inclusief de steeltjes) fijn.

  6. Doe de tomaat, komkommer en sjalot, sjalottenolie, vissaus, limoensap, rijstazijn en de helft van de koriander in een kom. Verbrokkel de feta erboven en meng alles door elkaar.

  7. Doe de salade op een bord en maak af met de rest van de koriander en sjalottencrispies.

82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page