Ik heb weer een nieuw lievelingsingrediënt, namelijk geperste tofuvellen. Dat klinkt misschien niet heel sexy, maar dat is het wel. Waar ik vooral zo tevreden mee ben, is dat het bijna geen bereiding nodig heeft. Op de verpakking staat BaiYe tofu (ik kocht het bij Amazing Oriental) en het is niet hetzelfde als tofu skin. Dat is namelijk het velletje dat op de bovenkant van de sojamelk ontstaat en dan gedroogd wordt. Dit lijkt meer op extra stevige tofu, maar dan hele dunne plakken. Die snijd je zelf in dunne reepjes en dan zijn het noedels. Het enige dat je hoeft te doen is ze een paar seconden te blancheren in gekookt water zodat ze iets losser worden. Dan kun je ze eten.
Vaak worden de tofunoedels als bijgerecht gegeten met rauwe groente en een frisse dressing. Ik had het in eerste instantie gekocht omdat ik in Taiwan een kookcursus had gedaan en dit had gemaakt met sesamolie, knoflook, sojasaus en koriander. Nul werk en superverfrissend. Dit keer heb ik ze door noedels geroerd. Het is een supermakkelijke manier om eiwit toe te voegen, het geeft bite en je kunt ze gewoon de laatste paar seconden van de kooktijd van de noedels toevoegen. Amazing. Verder was ik door alle Taylorcommotie vorige week vergeten een nieuwe playlist met jullie te delen. Hier dus alsnog een lijstje voor tijdens het koken.
INGREDIËNTEN (1 persoon)
100 g rijstnoedels (het liefst dikke ronde, bij de toko)
100 gram geperste tofuvellen
1 eetl. gochujang
1 eetl. sojasaus
1 eetl. rijstsiroop of 1/2 theel. kristalsuiker
1 theel. sesamolie 1 theel. rijstazijn
1/4 komkommer
1/4 winterpeen
snuf zout
handvol koriander
BEREIDINGSWIJZE
Kook de rijstnoedels zoals aangegeven op de verpakking. Let goed op! Sommige dikke rijstnoedels moet je eerst in koud water weken.
Snijd intussen de tofuvellen in dunne reepjes. Voeg die de laatste 30 seconden van de kooktijd van de noedels toe en giet alles samen af. Spoel af onder de koude kraan en pel de tofuvellen los zodat het noedels worden.
Meng de gochujang, sojasaus, rijstsiroop of kristalsuiker, sesamolie en rijstazijn. Proef en breng eventueel op smaak met een snuf zout.
Snijd de komkommer in dunne plakjes en die in reepjes. Rasp de wortel.
Meng de komkommer, wortel, rijstnoedels en tofunoedels door de saus.
Doe de noedels in een kom en hak de koriander (inclusief de steeltjes) fijn. Strooi die over de noedels en serveer.
Comments