top of page

Rijstepap brûlée met kardemomSorry voor alle rijstepappuristen, maar mijn ultieme ervaring qua rijstepapstructuur blijft toch het kant-en-klare rijstdessert van de supermarkt. Dat is namelijk gewoon een soort vla met rijstepap erin. Heel custardy. Soms maak ik om dit te bewerkstelligen eerst de rijstepap, dan de custard en roer ik de twee door elkaar heen. Dat is heel lekker maar ook extra werk. Je kan gelukkig ook, zoals in dit recept, op het laatst eidooiers door de pap roeren. Hij wordt dan geler en romiger en heerlijker. Minder stevig dan als je apart custard maakt, maar in combinatie met een knapperig suikerlaagje on top toch zeker net zo lekker.


Die karamellaag is wel iets meer gepruts dan met je standaard crème brûlée. Omdat de substantie iets zachter en minder glad is moet je hier en daar een extra schepje suiker doen tot je overal een harde laag hebt. Dit is alleen maar leuk en mindful. Ik wilde een ode geven aan Hoekje Venetië, mijn andere favo supermarkttoetje waarop gekarameliseerde pistachenootjes zitten. Die nootjes maken het proces nog iets ingewikkelder want ze verbranden snel. Je kan dus als special touch op de pap (onder de suikerlaag) wat gehakte pistacachenootjes strooien. Je moet ze dan met een lepel goed in de pap duwen zodat ze niet uitsteken. Door de combi kardemom en pistache krijg je dan meteen een beetje Midden-Oosterse vibes, maar als je het spannend vindt zou ik gewoon zonder nootjes beginnen.


No waste-tip: Je hebt twee eiwitten over. Sorry. Ik heb een hekel aan losse eiwitten in m'n koelkast. En nog een grotere hekel aan mensen die dan casual zeggen dat je er merinque van kan maken, want kom op. Dat ga ik echt niet doen als ik al zo'n heel rijstdessert heb gemaakt. Ik heb de eiwitten de volgende ochtend gewoon aangelengd met een extra ei, er dille door geroerd en er een roerei van gemaakt.


INGREDIËNTEN (3 personen)

30 gram kortkorrelige rijst (risotto of Japanse)

40 gram kristalsuiker + extra om te branden

500 ml volle melk

5 kardemompeulen

1 theel. vanille-extract

snuf zout

2 eidooiers


BENODIGDHEDEN

gasbrander


BEREIDINGSWIJZE

  1. Spoel de rijst in een zeef tot het water dat ervan af komt helder is.

  2. Doe de rijst samen met de suiker, melk, kardemom, vanille-extract en een snuf zout in een pannetje en breng aan de kook. Doe een deksel op de pan en zet het vuur laag en laat 35 tot 45 minuten pruttelen. Wel af en toe roeren, anders koekt het aan. Ik vind het lekker als de structuur niet te stijf is, maar kijk maar waar je zelf van houdt. Hij wordt zometeen nog iets losser door de eidooiers.

  3. Zet het vuur uit en roer de eidooiers door de pap. Laat helemaal afkoelen.

  4. Vis de kardemompeulen uit de pap. Schep de pap in bakjes en probeer de bovenkant zo glad mogelijk te maken.

  5. Strooi een laagje suiker over de pap en bruleer met de gasbrander. Laat afkoelen zodat de suikerlaag hard wordt en serveer.

120 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page