top of page

Spicy sticky gefrituurde bloemkool

Bijgewerkt op: 8 okt. 2021


Dit recept is geinspireerd op de zoete variant van Korean fried chicken, die buiten Korea iets minder bekend is dan de vurig rode variant (yangnyeom). Voor dakgangjeong, zoals dit gerecht heet, wordt de knapperig gefrituurde kip door een kleverige, zoet-pittige saus gehaald. En met pittig bedoel ik heel licht pittig, dus geen zorgen als je niet zo'n hitteheld bent.


Voor een vegetarische variant heb ik de kip vervangen door bloemkool. Die wordt na dubbel frituren (hierover later meer) namelijk ook lekker zacht. Knapperig jasje, sticky saus, bosui, niks meer aan doen. Als je wel vlees eet, kun je de bloemkool ook één op één vervangen door even grote blokjes kippendijfilet.


Door de bloemkool dubbel te frituren, gebeuren er heel veel goede dingen. De eerste keer dat je frituurt wordt de bloemkool gaar en krijg je een knapperig laagje, maar nog niet knapperig genoeg. Er zit nogal wat vocht in bloemkool, die er allemaal nog uit stoomt en het laagje zachter maakt. Als je de bloemkool helemaal tot kamertemperatuur laat afkoelen, ontsnapt er genoeg vocht voor een ultraknapperig eindresultaat. Voor de tweede keer frituren, op hogere temperatuu, haal je de bloemkool nog een extra keer door het beslag. De bloemkool is dan al gaar, het gaat dan alleen nog om die knapperige buitenkant.


Een ander geheim voor een knapperige buitenkant is rijstbloem. Hiervoor moet je even naar de toko, maar het maakt het beslag veel veel knapperiger dan als je alleen tarwebloem gebruikt. De derde tip voor knapperigheid is een bakrooster. Als je dit nog niet hebt, is het echt tijd om deze onmiddellijk aan te schaffen. Als je gefrituurd eten af laat koelen op keukenpapier, komt er geen lucht bij, gaat de boel stomen, en was al je frituurwerk voor niks. Door een bakrooster komt er lucht aan de onderkant en blijft je gefrituurde bloemkool, kip of je tosti knapperig.


Deze hoeveelheid is genoeg voor twee personen, als je verder geen andere gerechten eet. Zelf vind ik gefrituurde groente niet echt tellen als groente, dus eet ik er ook nog altijd een extra groentegerecht bij. Gestoomde aubergine op z'n Koreaans bijvoorbeeld, gaat hier heel goed bij. Of simpele broccoli met sesamolie of een frisse komkommersalade. In dat geval is het genoeg voor drie of vier personen.


Rijstsiroop: In het recept gaat rijstsiroop, een ingrediënt dat veel wordt gebruikt in de Koreaanse keuken. Rijstsiroop is een vrij neutrale zoetmaker en zorgt voor een extra glanzende saus. Het is niet te koop bij elke toko, maar wel (online) bij Amazing Oriental. Als je het niet kunt vinden, kun je ook honing, agavesiroop of kristalsuiker gebruiken. Rijstsiroop is wel minder zoet dan de meeste zoetmakers, dus proef de saus goed en voeg iets minder toe.


No waste-tip: In het recept staat bloemkoolroosjes, maar je moet natuurlijk wel een hele bloemkool kopen en zelf de roosjes snijden. De andere helft van de bloemkool (500 gram is ongeveer een halve grote bloemkool) kun je, inclusief de bladeren, in de oven roosteren. De bladeren kun je opeten als knapperig snackie, de roosjes eet ik vaak als lunch door volkoren parelcouscous met dille of met een yoghurt-tahinsausje. Op kamertemperatuur ook heel lekker.


INGREDIËNTEN (2 personen)

neutrale olie om in te frituren

500 g bloemkoolroosjes

50 g tarwebloem

50 g rijstbloem

1 ei

250 ml koud bruiswater

4 eetl. rijstsiroop (honing, agavesiroop of kristalsuiker mag ook, zie hierboven)

3 eetl. Koreaanse of lichte sojasaus

1 eetl. sesamolie

1 eetl. rijstazijn

1 eetl. gochujang 1 teen knoflook, gepeld 1 cm gember


BENODIGDHEDEN

Bakrooster


BEREIDINGSWIJZE

  1. Verhit genoeg neutrale olie om te frituren in een (frituur)pan tot 170 °C.

  2. Snijd de bloemkoolroosjes in kleine stukken van zo'n 2 of 3 centimeter.

  3. Meng de tarwebloem, rijstbloem, het ei en het bruiswater in een grote mengkom met een garde tot een glad beslag. Klop niet te lang, maar zorg wel dat alle klontjes eruit zijn.

  4. Haal de bloemkool door het beslag. Zorg echt dat alle stukjes goed bedekt zijn. Omdat de bloemkool vrij hard is, hecht het beslag de eerste keer niet zo heel makkelijk. Goed roeren dus!

  5. Frituur de bloemkool circa 4 minuten, tot de buitenkant knapperig is en licht begint te verkleuren. Doe dit in twee delen, zodat de pan niet te vol zit.

  6. Haal de bloemkool uit de olie en laat in één laag uitlekken op een bakrooster.

  7. Laat de bloemkool helemaal afkoelen tot kamertemperatuur, circa 1 uur. Was de mengkom met het beslag niet af! Je hebt het beslag zo nog nodig.

  8. Doe intussen de rijstsiroop honing, agavesiroop of suiker samen met de sojasaus, sesamolie en rijstazijn in een steelpannetje. Rasp de knoflook en gember boven de pan en breng het geheel zachtjes aan de kook.

  9. Laat een paar minuten zachtjes pruttelen. Draai het vuur uit en zet apart.

  10. Verhit na een uur de olie in de (frituur)pan tot 190 °C. Doe de bloemkool terug in de kom bij het beslag en roer door, om een tweede laag beslag op de bloemkool aan te brengen.

  11. Frituur de bloemkool (weer in 2 delen) circa 2 minuten, tot de buitenkant goudbruin is. Laat de bloemkool uitlekken op het bakrooster.

  12. Maak als de tweede batch bloemkool in de olie zit, de grote mengkom schoon en doe de sticky saus hierin. Doe de bloemkool bij de saus in de kom en hussel goed zodat alle bloemkool bedekt is met saus.

  13. Snijd de bosui in dunne ringen en strooi deze samen met het sesamzaad over de bloemkool en serveer.


663 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page