top of page

Tempura bowl met gefrituurd ei



Mijn TikTok stond ineens vol met een viral gefrituurd ei uit een Japans restaurant waarvoor je heel lang in de rij moet. Natuurlijk sloeg ik de locatie meteen op, maar het duurt denk ik nog wel even voordat ik daarheen ga. Het meest intrigerende aan het tempura ei was dat ik totaal niet begreep hoe je zoiets maakt. De dooier is namelijk nog zacht dus ik dacht bijna dat ze een rauw ei gefrituurd hadden, al leek me dat nogal lastig om door beslag te halen. Na wat speurwerk kwam ik erachter dat de truc is om het ei in te vriezen. Het wordt dan keihard, maar niet gaar. Zo kun je het makkelijk door beslag halen en frituren tot de juiste gaarheid.


En guess what, het werkt perfect! Een van de coolste dingen die ik de laatste tijd deed. Vooral omdat ik het nog nooit had gedaan en dus de hele tijd zenuwachtig was. Dat gebeurt me niet zo vaak meer tijdens het koken. Ik kon me bijvoorbeeld niet voorstellen dat je het ei rechtstreeks uit de vriezer kunt pellen, maar dat kan dus gewoon. Het bevroren gepelde ei voelt grappig aan je vingers en het frituren ging perfect. Alles aan dit recept is leuk. De structuur heeft iets weg van een sous vide gegaard ei, waarbij de dooier nog wel zacht is maar meer jammig dan lopend. Weer eens wat anders dan die eeuwige gekookte eitjes tijdens de brunch. Happy Pasen!


No waste-tip: De dipsaus maakt meer dan je nodig hebt maar omdat er dashi in gaat is minder maken niet echt logisch. Het is een vrij standaard Japanse saus die overal lekker bij is. Je kunt bijvoorbeeld groente iets te kort koken, de rest van de saus toevoegen en koken tot 'ie bijna is opgelost.


INGREDIËNTEN (voor 1 persoon)

Tempura

1 ei

40 gram bloem + extra om te paneren

1 eetl. maizena

1/4 aubergine

gekookte rijst om te serveren


Dipsaus

120 ml dashi (ik gebruikte instant)

2 eetl. lichte sojasaus

1,5 eetl. mirin

1 eetl. kristalsuiker


Extra nodig: keukenthermometer


BEREIDINGSWIJZE

  1. Doe het ei de dag voordat je het wilt frituren in een afgesloten bakje in de vriezer.

  2. Maak op de dag zelf eerst de saus door alle ingrediënten te verwarmen in een pannetje tot de suiker is opgelost.

  3. Haal het ei uit de vriezer en houd even onder de koude kraan. Sla hard met het ei op je aanrecht om de schaal te breken en pel het ei.

  4. Meng 40 gram bloem

  5. Doe bloem in een bakje samen met de maizena en meng met 60 milliliter koud water.

  6. Doe een paar eetlepels bloem in een ander bakje.

  7. Doe genoeg zonnebloemolie in een wok, klein steelpannetje of frituurpan dat het ei straks helemaal onder staat. Bij mij was er aan de bovenkant nog een stukje over en dat is niet handig omdat het beslag er dan af druipt en je ei dan ontploft. Verwarm de olie tot 160 °C.

  8. Haal het ei eerst door de bloem en daarna door het beslag.

  9. Laat het ei voorzichtig in de olie glijden en frituur het 7 minuten. Raak het de eerste 2 mintuen niet aan, dan maak je het kapot het moet eerst garen.

  10. Snijd intussen de aubergine in plakjes. Haal door de bloem en erna door het beslag.

  11. Laat het ei uitlekken op een bakrooster of keukenpapier. Frituur de aubergine in een paar minuten goudbruin en gaar.

  12. Serveer het ei en de aubergine op rijst en schep er dipsaus overheen. De aubergine kun je tijdens het eten lekker in nog wat extra dipsaus dopen.

94 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page