top of page

Aubergine met gekarameliseerde harissa-sjalottenTerwijl ik hier in broeierig Taiwan loop te zweten en de hele tijd fantaseer over wanneer ik weer op een plek met airco ben, hoor ik geluiden vanuit Nederland dat de herfst is begonnen. Waar ik snak naar schaafijs zo koud dat je er hoofdpijn van krijgt, hoor ik vriendinnen praten over kaarsen, dekens en pasta bolognese. Van gekarameliseerde uien krijg ik altijd meteen cosy herfst- of wintervibes, dus ik hoop dat ik zo op afstand jullie behoeftes nog een beetje kan vervullen. Ik karameliseerde dit keer sjalotten, die vind ik net iets frisser smaken ook al zijn ze gekarameliseerd. Je mag natuurlijk ook witte of rode uien gebruiken.


Ik gebruikte kleine witte aubergines die ik bij Theo haalde. Het zijn de perfecte eenpersoonsaubergines en op de een of andere manier extra smeuïg en smaakvol maar misschien beeld ik me dat in. Elke andere aubergine die je kunt vinden is ook goed voor dit gerecht natuurlijk. Ik at het als lunch met, drie keer raden, volkoren pita. Maar het is ook lekker als onderdeel van een grotere maaltijd als een soort bijgerecht. Tip: maak extra harissa-sjalotten en roer die door labneh of yoghurt voor een lekkere spread voor op brood.


INGREDIËNTEN (2 personen)

2 kleine aubergines of 1 grote

6 kleine sjalotten

3 eetl. olijfolie + extra om te bakken

1 eetl. roomboter

snuf kristalsuiker

snuf zout

kneep citroensap

1 flinke theel. harissa

200 ml labneh of Griekse yoghurt

koriander en/of peterselie voor erop


BEREIDINGSWIJZE

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de aubergine in stukken van 3 tot 5 centimeter. Mag best lekker grof. Meng de aubergines met een paar eetlepels olijfolie, breng op smaak met peper en zout en rooster de aubergines tot ze zacht zijn. Bij mijn kleine witte duurde dat maar 20 minuten, maar het kan ook zomaar een kwartier langer duren. Schep af en toe om en als je voelt dat de aubergine zacht is, is het goed.

  2. Snijd intussen de sjalotten in dunne ringen en doe samen met 3 eetlepels olijfolie, de roomboter, een snuf kristalsuiker en een snuf zout in een koekenpan. Zet het vuur halfhoog en karameliseer de sjalotten in circa 20 minuten. Zet het vuur als de boel eenmaal borrelt iets lager, je wil dat de sjalotten de hele tijd heeeeel zachtjes gaan.

  3. Voeg de harissa op het laatst toe en bak nog 1 minuut mee. Zet het vuur uit en roer er een kneep citroensap doorheen.

  4. Haal de aubergine uit de oven en meng met het sjalottenmengsel.

  5. Verspreid de labneh of yoghurt over een bord en leg de aubergine en sjalotten erop. Hak de koriander en/of peterselie fijn en strooi erop.

141 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page