Aubergine-tofunoedels met sojacrispies
- emmadethouars
- 3 mrt 2022
- 3 minuten om te lezen

Het is volgende week de Nationale Week Zonder Vlees (7 t/m 13 maart) en aangezien de meeste recepten hier al vega zijn, doe ik er een schepje bovenop en is dit recept vegan. En die van voglende week ook. Leuk, hè? Vegan is gelukkig vrij makkelijk met veel Aziatische keukens, omdat in de meeste weinig zuivel wordt gebruikt. Alleen m'n geliefde eitjes laat ik even achterwege. Gelukkig hou ik net zoveel van aubergine en tofu, die hier samen door een heerlijke noedelsaus met miso gaan.
Ik hou van niet te veel saus, er moet net genoeg saus zijn dat hij perfect aan de noedel kleeft. Kookwater helpt daarbij, net zoals bij pasta. Door het zetmeel in het kookwater krijg je de perfecte substantie. De tofu en aubergine snijd je in hele kleine blokjes, waardoor ze goed opgaan in de saus. Om de tofu knapperig te krijgen moet je wel geduld hebben, dat duurt wel 10 tot 15 minuten. De saus heeft verder gelukkig nauwelijks iets om handen, dus deze noedels kwalificeren nog steeds als top voor doordeweeks.
Auberginetip: In de meeste recepten gaat mijn voorkeur uit naar lichte, lange, dunne, Chinese aubergines. Te koop bij de toko. Die vind ik iets lekkerder qua smaak, subtieler maar toch ook aubergine-iger. Je kunt natuurlijk ook 'normale' aubergine gebruiken.
Misotip: Ik gebruik in dit recept witte miso, die vind ik het meest allround. Als je niet veel met miso kookt, vind ik het onzin om drie verschillende soorten in huis te hebben. Zonde van je koelkastruimte. Gebruik dus vooral wat je in huis hebt.
No waste-tip: Je gebruikt in dit recept niet een heel blok tofu. Ik frituur altijd blokjes tofu (1,5 bij 1,5 cm ongeveer) en eet die met een snuf Maldon-zout als snack tijdens het koken. The best. Overgebleven koriander kun je, inclusief de steeltjes, simpelweg pureren met olijfolie en zout en daarna overal overheen gieten. Een teentje knoflook zou niet misstaan.
Keukenmuziek: Nieuwe maand, nieuwe playlist! Beluister hem hier. Als extra service voor m'n lievelingsmensen (jij dus) heb ik een lijst gemaakt met alle eetclubliedjes bij elkaar. Daar voeg ik elke maand de nieuwe liedjes toe, zodat je alles bij elkaar hebt. Nu al 8 uur luisterplezier! Je vindt hem hier.
INGREDIËNTEN (2 personen)
150 gram (Chinese) aubergine (zie tip)
150 gram stevige tofu neutrale olie om in te bakken/frituren
3 cm gember
2 eetl. tomatenpuree
2 eetl. miso 1 eetl. rijstazijn
1 eetl. mirin
200 gram udonnoedels koriander voor on top
sojacrispies voor on top
BEREIDINGSWIJZE
Snijd de aubergine en tofu in kleine blokjes van circa 0,5 bij 0,5 centimeter.
Verhit een flinke laag neutrale olie in een wok of koekenpan en bak hierin de aubergine en tofu op hoog vuur goudbruin. De tofu moet knapperig zijn. Dat duurt een tijdje, afhankelijk van je pan wel 10 tot 15 minuten.
Haal de aubergine en tofu uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier of in een zeef boven een kom.
Breng een pan met ruim gezouten water aan de kook.
Haal zoveel olie uit de wok of koekenpan dat er nog 2 eetlepels in zitten. Snijd de gember julienne (in dunne reepjes) en bak deze in in de olie op halfhoog vuur.
Voeg de tomatenpuree toe en bak circa 1 minuut.
Voeg de miso, rijstazijn en mirin toe, samen met een scheutje kookwater zodat alles wat losser komt. Meng alles goed door elkaar. Zet het vuur uit.
Kook de noedels zoals aangegeven op de verpakking. Giet af, maar bewaar het kookwater.
Zet het vuur onder de pan met saus weer aan en voeg de aubergine, tofu en circa 150 milliliter kookwater toe. Laat alles zachtjes een paar seconden zachtjes pruttelen tot een dikke saus ontstaat.
Zet het vuur uit en voeg de noedels toe. Meng goed tot alle saus goed aan de noedels kleeft. Voeg eventueel nog een paar extra scheutjes kookwater toe, als het geheel te droog is.
Verdeel de noedels over 2 kommen. Serveer met koriander en sojacrispies.
Comentários