I love chili-olie. Love love loooove chili-olie. Ik gebruik het in grote hoeveelheden en gebruik altijd zelfgemaakte. Dit maakt echt het grootst mogelijke verschil. Ik geef je hier een makkelijk. Je kunt nog veel meer toevoegen zoals steranijs, knoflook, sjalot, gember, pinda- of sojacrispies, maar begin hier maar gewoon mee. Chili-olie uit een flesje vind ik echt heel vies, en dit is zo gemaakt.
De chilivlokken die garen in de hete olie moet je nooit weggooien. Als het goed is worden ze een beetje knapperig, je kunt ze ook over je eten scheppen. Een beetje zoals die crispy chili van Lao Gan Ma, die vind ik uit een potje dan weer heerlijk.
INGREDIËNTEN (750 milliliter)
600 ml neutrale olie
50 g gedroogde chilivlokken 1 eetl. sojasaus
1 theel. zout
1 theel. kristalsuiker
¼ theel. msg (optioneel)
BEREIDINGSWIJZE
Doe de olie samen met de gedroogde chilivlokken in een pan en breng langzaam aan de kook. Draai het vuur iets lager en laat circa 2 minuten zachtjes pruttelen.
Voeg de sojasaus, het zout, suiker en msg als je die gebruikt toe en roer door.
Draai het vuur uit en laat helemaal afkoelen. Hoe langer je de olie laat staan hoe lekkerder hij wordt.
Comments