top of page

Bloemige stoombroodjes met bosui

Foto van schrijver: emmadethouarsemmadethouars

Bijgewerkt op: 10 feb 2022



Bij Chinese (en veel andere Aziatische) keukens denken veel mensen niet meteen aan brood en dat is zonde. Toen ik heel de maand december in Singapore was, viel het me weer op hoe waanzinnig het brood daar is. Van flaky gelaagd deeg tot wolkig spierwit melkbrood, ik heb zelfs brood mee naar huis gesmokkeld omdat je hier nergens zulk goed brood kan krijgen. Tuurlijk, voor een zuurdesembrood zit ik in Amsterdam-West helemaal goed, maar dat luchtige, lichtzoete brood is hier niet zoals daar.


Een van de voorbeelden van waanzinnig Chinees brood zijn 'flower buns'. Gestoomde broodjes, gelaagd met bosui of Chinese bieslook, sierlijk gevouwen, wat zorgt voor een bloemig uiterlijk. De broodjes worden doordat je ze stoomt (en door het rijzen) heerlijk luchtig. Nu zou je daar kunnen stoppen, maar ik vind het het lekkerst om ze na het stomen flink aan te bakken in olie. Zo heb je luchtig brood en een crunchy onderkant, een waanzinnige combinatie als je het mij vraagt. Het vouwen moet je even onder de knie krijgen, maar geen zorgen, lelijke broodjes zijn net zo lekker als mooie.


INGREDIËNTEN (6-10 broodjes)

Broodjes

2 eetl. kristalsuiker 1,5 theel. gist

300 gram tarwebloem + extra om te bestuiven

1/2 theel. zout

4 bosuien

75 ml neutrale olie + extra om in te bakken


Saus Maak een dipsaus van gelijke delen lichte sojasaus en rijstazijn. Maak af met geroosterd sesamzaad en bosuigroen.


BEREIDINGSWIJZE

  1. Meng de suiker met 150 milliliter warm water in de kom van een standmixer tot de suiker is opgelost. Je kunt het deeg ook met de hand kneden maar dat is vrij zwaar, je moet dan wel 10 tot 15 minuten stevig kneden.

  2. Voeg de gist toe en laat 5 minuten staan, tot hij borrelt.

  3. Voeg het bloem en zout toe en meng met de deeghaak (of je handen dus) in 5 tot 10 minuten tot een soepel deeg. Het deeg moet helemaal loskomen van de kom.

  4. Maak een bol van het deeg en laat afgedekt 1,5 uur rijzen.

  5. Snijd intussen de bosui in ringen en doe samen met de neutrale olie in een koekenpan. Zet het vuur halfhoog en bak de bosui circa 5 minuten, tot hij begint te verkleuren. Hij hoeft niet zo donkerbruin te zijn als dat je bosuicrispies maakt (zie foto).

  6. Giet de bosui en olie in een kommetje en laat afkoelen.

  7. Gebruik na 1,5 uur je vuist om de lucht uit het gerezen deeg te slaan. Haal het deeg uit de kom en kneed het nog 3 minuten door. Het is nu weer erg strak (moeilijk uit te rollen). Laat het dus 15 minuten afgedekt rusten, zo wordt het deeg soepeler.

  8. Rol het deeg na 15 minuten uit in een rechthoek.

  9. Smeer het deeg in met de bosuiolie.

  10. Vouw het deeg in 3x om (zie foto).

  11. Snijd het deeg in repen waarbij je ze om en om iets dikker en iets dunner maakt. Laat het weer afgedek 15 minuten rusten.

  12. Leg de dunnere repen op de dikke en duw een stokje overlangs in het deeg. Trek het deeg langzaam uit en leg weer neer. Leg een stokje overdwars in het midden van het deeg en vouw het deeg eromheen. Draai 2x met het stokje om een bloemenpatroon te maken, en duw met het stokje het deeg in de goede vorm. Kijk vooral even naar de video hieronder, dan wordt het een stuk duidelijker. En onthoud: lelijke broodjes zijn ook lekker.

  13. Leg de broodjes op kleine stukjes bakpapier in een stoommand of -pan en laat 1 uur rijzen.

  14. Breng water aan de kook in jouw stoommand of -pan en stoom de broodjes 15 minuten.

  15. Maak intussen de dipsaus.

  16. Haal de broodjes uit de stoompan en verhit een paar eetlepels neutrale olie in een koekenpan op halfhoog vuur. Bak hierin de broodjes aan de onderkant goudbruin. Door de suiker in het brood gaat dat vrij snel, het duurt maar 1 minuut.

  17. Serveer de broodjes direct met de dipsaus.




 
 
 

5 Comments


rikvanderhelm
rikvanderhelm
Feb 28, 2022

Ja, was goed gerezen! Droge gist it is!

Like

rikvanderhelm
rikvanderhelm
Feb 04, 2022

hoi Emma! De 1,5 tl is voor gedroogde gist of verse?

Like
suzannelowik
Feb 04, 2022
Replying to

Oh super, ik denk het ook inderdaad. Hopelijk rijst het als een malle!

Like

© 2021 ontwerp door Jasper Gottlieb.
Foto logo door Sophia van den Hoek | Studio Unfolded

bottom of page