Trouwe eetclubleden weten dat ik sinds ongeveer een halfjaar een bonenmens ben. Dat houdt in: iemand die zelf bonen weekt en kookt en ze natuurlijk heel veel eet. Aangezien ik zelf jaren tegen het weken en koken aanhikte, begrijp ik het totaal als jij de omslag nog niet gemaakt hebt. Maar ik denk toch echt dat dit het moment is om te beginnen. Het is in Nederland namelijk best wel rotweer, dus je blijft waarschijnlijk sowieso de hele dag binnen. Thuishangdagen zijn perfect om bonen te maken. Ze pruttelen zachtjes terwijl jij een boek leest of een serie kijkt. Je loopt af en toe even naar de keuken om te proeven of ze al gaar zijn, zet zo nu en dan het vuur even iets hoger of lager. En voilà , je hebt avondeten. Of lunch, of allebei.
En ja, tuurlijk is deze korianderdressing ook lekker op bonen uit blik. Het is zelfs weer een lekker-op-alles-saus dus je kunt hem ook over groente, rijst, vis of ei lepelen. Maar ik vind zelf gekookte bonen het beste uitkomen als je ze simpel eet met alleen vinaigrette of misschien een beetje kookvocht. En een stuk knapperig brood natuurlijk. De saus is vrij fris, maar de geroosterde bimi maakt dit gerecht herfstig. Pas je groente vooral aan naar het weer. Dit lijkt me ook heel lekker met blokjes tomaat en komkommer in de zomer als echte salade (dan misschien wel met iets meer dressing). Ik heb hier een soort lichtbruine bonen van de Midden-Oosterse supermarkt gebruikt, maar witte zouden ook lekker zijn.
No waste-tip: Als je toch bonen weekt en kookt, maak er dan te veel. Ik maak meestal op zondag een grote pan en eet die dan de hele week als lunch met roulerende groente, sla, ingemaakte ui, blikvis, kiemen of een schep crème fraîche.
INGREDIËNTEN (2 personen)
100 gram gedroogde bonen
20 gram koriander
1 klein sjalotje, gepeld
1 teen knoflook, gepeld
1/4 theel. chilivlokken
75 ml neutrale olie
2 eetl. rijstazijn
1/2 theel. maple syrup
snuf zout
300 g bimi olijfolie om mee te bakken
2 eieren knapperig brood voor erbij
BEREIDINGSWIJZE
Doe de bonen in een kom met water en laat minstens 8 uur staan.
Kook de bonen in ruim water 45 tot 60 minuten, afhankelijk van de boon. Begin bij 45 minuten met proeven en voeg eventueel soms meer water toe (bonen kunnen veel vocht opnemen dus soms is je water ineens bijna op).
Maak intussen de dressing. Hak de koriander (inclusief de steeltjes) en de sjalot fijn. Doe in een hittebestendige kom en rasp de knoflook erboven. Voeg de chilivlokken toe.
Verhit de olie in een steelpannetje. Test met een stukje koriander of hij heet genoeg is: als de koriander kwistig begint te sizzelen, is de olie klaar.
Giet de olie op alle ingrediënten in de kom zodat alles borrelt. Roer om zodat de ingrediënten gelijkmatig garen.
Voeg de rijstazijn en maple syrup toe. Proef en breng op smaak met zout. Laat de dressing staan terwijl de bonen koken, zodat de sjalot iets zachter wordt door de azijn. Je mag hem ook al maken voordat je de bonen kookt, hoe langer je hem laat staan hoe lekkerder.
Verhit de oven voor op 180 °C. Meng de bimi met een paar eetlepels olijfolie en zout en rooster circa 20 minuten.
Breng een steelpannetje met water aan de kook en kook hierin de eitjes 5 minuten. Ik hou van een echt zachte dooier en vind het niet erg als het wit nog een klein beetje snotterig is. 6 minuten mag anders ook. Schrik de eieren in ijswater of onder de koude kraan en pel ze.
Giet de bonen af en meng met de koriandervinaigrette. Proef en breng op smaak met zout, de bonen mogen best wat zout hebben. Serveer met de bimi, eitjes en brood.
Comments