Ik ben weer even op een budget-dieet, wat inhoudt dat ik zo min mogelijk geld uitgeef maar toch heel lekker eet. Het liefst was ik natuurlijk zo vermogend dat ik overal viseitjes overheen kon scheppen, maar een klein budget werkt wel beter voor m'n creativiteit. Ik dwing mezelf om pas boodschappen te doen als alle verse dingen echt helemaal op zijn. M'n koelkast is nog nooit zo leeg geweest, er staat zelfs geen supermarkttoetje in. En ik val terug op lang houdbare dingen die ik al in huis heb. Ik ga dan ineens heel kwistig bonen en kikkererwten in de week zetten, noedelsoorten eten die ik normaal links laat liggen en recepten googelen met parelgort. Voor dit recept hoef je geen bonen in de week te zetten, maar greep ik naar een andere voorraadkastklassieker: bonen uit blik.
Ik had nog kokosmelk over en een halve zak spruiten. Ik had dus al snel bedacht dat ik hier een curry mee zou maken. Vaak ga ik dan een beetje de Indiase kant op, maar ik had geen koriander meer. Wel peterselie en dille, daarmee heb ik een dramatic sizzle-saus gemaakt die juist weer een beetje Midden-Oosters smaakt. Deze 'curry' is superfris, kruidig, zo klaar en omdat het smaken zijn die je normaal niet bij elkaar proeft, blijf je maar dooreten. Of nou ja, dat deed ik ten minste. Ik at het met platbrood, maar op rijst zou het ook lekker zijn. Een kwak yoghurt zou ook zeker niet misstaan.
No waste-tip: Dit recept maakt meer kruidensaus dan je nodig hebt. Dat is expres want de saus wil je overal overheen scheppen. Ook lekker om gewoon kale boontjes uit blik of zelf gekookte bonen mee aan te maken, voeg dan nog een kneep citroen- of limoensap toe. Drizzle over alle groente of over een gekookt eitje. You know the drill inmiddels wel.
INGREDIËNTEN (2-3 personen)
1 ui, gepeld
3 tenen knoflook, gepeld
3 cm gember
300 g spruiten
150 ml neutrale olie + exta om in te bakken
1 theel. kurkumapoeder
1 theel. korianderpoeder
1 blik cannellinibonen, uitgelekt en afgespoeld
400 ml kokosmelk
zout naar smaak
15 gram peterselie
15 gram dille
1 eetl. chilivlokken
2 eetl. geroosterd sesamzaad
sap van 1/2 limoen
platbrood of rijst om mee te serveren
BEREIDINGSWIJZE
Snipper de ui, hak 2 tenen knoflook en de gember fijn. Snijd de spruiten in flinterdunne reepjes en gooi de kontjes weg.
Fruit de ui, knoflook en gember een paar minuten in een paar eetlepels olie. Tot de ui zacht is.
Voeg het kurkuma- en korianderpoeder toe en bak 30 tot 60 seconden. Voeg de spruiten toe en bak een paar minuten op hoog vuur tot ze beginnen te verkleuren.
Voeg de cannellinibonen en kokosmelk toe, breng op smaak met zout en breng aan de kook. Laat een paar minuten zachtjes pruttelen terwijl je alles klaarmaakt voor de kruidenolie.
Hak de peterselie (inclusief de steeltjes) fijn. Haal de blaadjes van de dille, hak fijn en doe samen met de peterselie in een hittebestendige mengkom.
Rasp de derde teen knoflook boven de kruiden en voeg de chilivlokken en het sesamzaad toe.
Kijk en proef of de bonen nu goed zijn. De saus mag wel iets zijn ingekookt, zodat het echt meer een curry is dan een soep. Maar kijk vooral wat jij lekker vindt. Knijp de halve limoen erboven uit, proef en breng eventueel op smaak met extra zout. Zet het vuur uit.
Verhit 150 milliliter neutrale olie in een steelpannetje. Test met een fliebertje peterselie of de olie heet genoeg is, als je dat erin gooit moet het meteen gaan sizzen.
Giet de olie over de ingrediënten in de kom en roer alles goed door. Schep een deel van de kruidenolie over de bonen en serveer met rijst of platbrood.
Wauw, dat heeft gesmaakt!!!