top of page

Bosuirijst met spicy tofucrispiesHet moment waar jullie allemaal op hebben gewacht is daar. Het is november. En heel de maand november roep ik uit tot bosuimaand! Nu zijn mijn gerechten sowieso nogal bosui forward, maar deze maand doe ik er een extra schepje bovenop. We beginnen met bosuirijst, waarbij je knapperige bosui én bosui-olie door warme rijst schept en elke hap naar bosui smaakt. Heaven.


Alsof bosuirijst nog niet genoeg is, schep ik er ook nog spicy tofucrispies doorheen. Je bakt kleine blokjes tofu heel knapperig, een beetje zoals croutons. Nootjes erbij, panko, chilivlokken en je hebt een totaal verslavende topping. Hij gaat hier door de rijst heen maar je kan hem ook over noedels, groente of een gebakken ei strooien. Maak maar lekker veel.


De bosui krijgt door het bakken een bijna geroosterde, ultiem bosuïge smaak. De rijst heeft daardoor ook ontzettend veel smaak, dus ik eet hem het liefst met een gebakken ei en wat gekookte broccoli of gewokte paddenstoelen. Je kunt een schaal bosuirijst op tafel zetten als onderdeel van een groot diner, maar in mijn ogen is de rijst de ster. Je wil niet dat heel pittige of kruidige gerechten de bosuismaak overheersen.


Pindatip: In het recept gaan rauwe vliespinda's. Het valt me op dat als mensen foto's sturen of posten, ze bijna altijd de verkeerde pinda's gebruiken. Rauwe vliespinda's koop je bij de toko (zie foto hieronder). Ik ben groot voorstander van aanpassingen doen en koken met wat voorhanden is, maar ik wil jullie toch even op deze pinda's attenderen. Ik vind ze namelijk het allerlekkerst.


Tofutip: Ik blijf het zeggen, maar haal goede tofu bij de toko. Ik heb voor dit recept die van Choi Kee gebruikt, die is lekker romig van binnen. Daardoor wordt de tofu aan de buitenkant heel knapperig, maar droogt de binnenkant niet uit.


No waste-tip: In het recept gaat 100 gram tofu, terwijl een blok meestal een stuk groter is. Mijn advies is om het recept voor de crispies te ver(drie)dubbelen, omdat ze overal lekker op zijn en lang goedblijven (luchtdicht verpakt). Anders kan je ook de volgende dag deze aubergine met tofu maken. Die is ook lekker met wat minder tofu dan in het recept staat, je restje dus.


Keukenmuziek: Een nieuwe maand betekent weer een nieuw Spotify-lijstje voor tijdens het koken. Hoera! De playlist voor november vind je hier.


INGREDIËNTEN (2 personen) 150 gram pandanrijst

5 bosuien

100 ml neutrale olie + extra om in te bakken

100 g stevige tofu (Choi Kee of verse van de toko)

50 gram vliespinda's

1 eetl. zonnebloempittien

20 gram panko (Japans broodkruim) 2 eetl. chilivlokken

1 theel. kristalsuiker

1/4 theel. ve-tsin zout

BEREIDINGSWIJZE


De rijst

 1. Meet de rijst af met een kopje. Was de rijst in een zeef totdat het water dat ervan af komt helder is. Doe de rijst samen met 1,5 keer zoveel water (meet af met het kopje van net) en een snuf zout in een pan.

 2. Breng het water aan de kook, zet het vuur laag en doe een deksel op de pan.

 3. Kook de rijst tot al het water is verdwenen en de rijst gaar is, circa 15 minuten.

 4. Zet het vuur uit en laat de rijst circa 10 minuten staan met het deksel op de pan.

De bosui

 1. Snijd intussen de bosui in stukken van circa 5 centimeter en doe samen met 100 ml neutrale olie in een koekenpan.

 2. Zet het vuur halfhoog en bak de bosui in circa 12 minuten. De bosui moet donker zijn van kleur en knapperig.

 3. Giet de bosui af en bewaar de olie en bosui apart. Je doet ze straks weer samen, maar de bosui wordt knapperiger als je hij los afkoelt.

De crispies

 1. Snijd voor de crispies de tofu in kleine blokjes, ongeveer zo groot als een pinda.

 2. Verhit een paar eetlepels neutrale olie in een koekenpan (je kan die van de bosui gebruiken) op hoog vuur en bak hierin de tofu in circa 5 minuten rondom goudbruin en heel knapperig. Heel knapperig hè! Als je denkt dat 'ie klaar is, bak je de tofu nog een extra minuutje.

 3. Zet het vuur iets lager en voeg de pinda's, zonnebloempitten en panko toe. Bak 2 tot 3 minuten, tot de panko goudbruin is.

 4. Voeg de chilivlokken, 1/2 theel. suiker, ve-tsin en 1/2 theel. zout toe. Bak het geheel nog 1 minuut en stort het op een met keukenpapier bekleed bord. Laat afkoelen, alles wordt dan nog knapperiger.

Samenstellen

 1. Meng de bosui-olie met de sojasaus en 1/2 theel. suiker. Schep samen met de bosui en spicy tofucrispies door de rijst en serveer.254 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page