Het is niet te geloven, maar dit is de laatste mail die ik jullie vanuit Amsterdam stuur. Volgende week zit ik al in China. Aaaaah! Ook al ben ik 24/7 bezig met m'n schema aanpassen, hotels uitkiezen, YouTube kijken en restaurants aan m'n lijstje toevoegen, kan ik het nog steeds niet geloven. Zoals ik al zei, waren de afgelopen weken vrij hectisch. Ik had jullie nog lekker gemaakt met een live kooksessie op het Emma's Eetclub Instagram-account*, maar omdat ik voornamelijk aan het huilen was en nu als een gek ook in de weekenden aan het werk ben om alles af te ronden voor ik ga, is dat er niet meer van gekomen. Dat gaan we dus gewoon lekker doen als ik terug ben volgend jaar en in de tussentijd ga ik veel leuke behind the scenes in China daar op story's delen.
In rumoerige tijden is het fijn om terug te kunnen vallen op valsspeel-ingrediënten. Zo eet ik bijvoorbeeld vaak geroosterde bloemkool met za'atar omdat za'atar al zo veel smaak heeft dat je verder niks hoeft toe te voegen. Hetzelfde geld voor gefermenteerde tofu. Je koopt gefermenteerde tofu in potjes bij de Chinese supermarkt. Ze komen vaak in pittige saus en door het fermentatieproces zijn de tofublokjes helemaal zacht geworden. Een beetje zoals kaas en de smaak is daar ook mee te vergelijken. Met stinkkaas bedoel ik dan, de smaak is heel sterk. A little goes a very long way en goed gedoseerd is het echt een wondermiddel. Soms staat het op tafel als condiment dan kan je gewoon een mini beetje op je hapje rijst eten. Echt mini mini. In China wordt het vaak gebruikt om gebakken sla mee op smaak te brengen, maar je kunt het ook door boter roeren en dan door noedels. Of door rijst dus, zoals ik hier doe.
* Vergeet mij niet even te mailen als je een volgverzoek hebt ingediend en daarbij je insta-gebruikersnaam te vermelden. Dan geef ik je toegang! Ik heb heel veel volgverzoeken openstaan, maar zonder die mail is het voor mij niet haalbaar om allemaal te checken wie er lid is.
INGREDIËNTEN (voor 2 personen)
200 gram pandanrijst
2 tenen knoflook 3 eetl. boter
1 flinke theelepel gefermenteerde tofu
400 gram spinazie
snuf zout
BEREIDINGSWIJZE
Spoel de rijst af in een zeef tot het water dat er vanaf komt helder is. Doe de rijst samen met 300 milliliter water en een snuf zout in een pannetje. Breng aan de kook, draai het vuur zo laag mogelijk en laat met het deksel erop helemaal droog koken, zo'n 12 tot 15 minuten. Zet het vuur uit en laat 10 minuten staan.
Hak intussen de knoflook fijn. Verhit de boter in een wok of koekenpan en fruit daarin de knoflook tot 'ie geurig is. Voeg de gefermenteerde tofu toe en roer tot deze is opgelost in de boter.
Voeg de spinazie toe en roer tot deze helemaal is geslonken. Blijf nog even bakken tot het grootste deel van het vocht verdampt is.
Voeg de gekookte rijst toe en roer alles goed door elkaar. Proef en breng op smaak met een snuf zout.
Commentaires