top of page

Boterige noedels met umamibroodkruim



Tot pakweg m'n dertiende lustte ik ongeveer niks. Geen pizza, geen groente, geen hamburgers, geen pastasaus. Op culinaire vakanties naar Italië bestelde ik dus steevast spaghetti al buro: spaghetti met boter. Natuurlijk met heel veel Parmezaan. Nog steeds een van de lekkerste gerechten ooit, als je het mij vraagt. Voor het recept van deze week heb ik de klassieker uit m'n jeugd iets opgedirkt en Aziatischer gemaakt.


Eigenlijk is het een soort boterige aglio olio, maar dan met bosui. Door de bosui zachtjes te laten pruttelen maakt hij de boter extra lekker en wordt hij crispy en geroosterd van smaak. Zet het vuur vooral niet te hoog, dan verbrandt de boter. Als het goed is, verkleurt hij wel een klein beetje en krijg je een lichte beurre noisette. De Parmezaanse kaas heb ik vervangen door knapperig broodkruim met katsuobushi (gedroogde tonijnvlokken) erdoor. Die vlokken zorgen voor net zoveel umami als kaas.


Broodkruimtip: Zelfgemaakt broodkruim is het allerlekerst. Ik verpulver oud brood in de keukenmachine en bewaar het broodkruim in de vriezer. Zo heb je het altijd bij de hand. Je mag anders ook panko (Japans broodkruim) gebruiken.


No waste-tip: Het broodkruim is te veel voor één persoon, maar ik vind het onzin om weinig broodkruim te maken (stiekem heb ik zelfs nog twee keer zo veel als in het recept gemaakt). Het is ook lekker op pasta met tomatensaus (die ik inmiddels lust), in plaats van croutons op een salade of op labneh.


INGREDIËNTEN (1 persoon)

1 bosui

1 teen knoflook, gepeld

75 gram roomboter + extra om in te bakken

1/2 tot 1 theel. chilivlokken

100 gram tarwenoedels

zout

50 gram broodkruim (zie tip) grote handvol katsuobushi


BEREIDINGSWIJZE

  1. Snijd de bosui in dunne ringen en de knoflook in dunne plakjes.

  2. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur en voeg de bosui toe. Bak de bosui heel zachtjes, zo'n 5 minuten, tot de bosui donkerder wordt en een beetje crispy. De boter moet heel de tijd zachtjes pruttelen, zet het vuur eventueel iets hoger maar niet te hoog.

  3. Voeg de knoflook en chilivlokken toe en bak tot de knoflook licht verkleurt, zo'n 2 minuten. Zet het vuur uit en doe de boter in een kom zodat hij niet doorgaart. Handig als die kom groot genoeg om er straks de noedels in te mengen.

  4. Smelt een paar eetlepels boter in een koekenpan op halfhoog vuur en bak hierin het broodkruim in 5 tot 8 minuten goudbruin en knapperig.

  5. Voeg de katsuobushi toe, bak nog 1 minuut mee en zet het vuur uit.

  6. Breng een grote pan gezouten water aan de kook en kook hierin de noedels zoals aangegeven op de verpakking.

  7. Giet de noedels af en meng ze door de bosuiboter. Doe in een kom en maak af met het broodkruim.

97 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page