top of page

Buffalo tempeh uit de airfryerJullie waren erg enthousiast toen ik de komst van de airfryer in mijn huis aankondigde. Dus bij deze een airfryer-recept. Ik probeer de laatste tijd tofu en tempeh op manieren klaar te maken die niet Aziatisch zijn. Gek eigenlijk dat ik dat eerder niet vaak deed, want de smaak is vrij neutraal dus je kan er alles mee. Deze shawarma van tofu is bijvoorbeeld al jarenlang mijn lievelings. En deze Buffalo 'wings' van tempeh zijn ook een hit, probeer maar. Ik zeg 'wings' tussen aanhalingstekens omdat ik absoluut de smaak van kippenvleugels niet probeer na te bootsen. Maar deze sauzen zijn onlosmakelijk verbonden met de Amerikaanse sportwedstrijdsnack die nou eenmaal van kip wordt gemaakt.


Oorspronkelijk hoort er blauwe kaas door de dipsaus, maar ik maak het eigenlijk altijd zonder. Als je ervan houdt, kun je het verbrokkelen en door de saus roeren, maar zonder is het ook heerlijk. Als je Amerikaanse hot sauce in huis hebt, zoals Frank's, kun je die ook gebruiken want dat is eigenlijk de bedoeling. Ik heb dat nooit in huis, maar je kunt het tegenwoordig gewoon bij de Albert Heijn kopen. En je mag de tempeh ook vervangen door tofu. En als je geen airfryer hebt, kun je de tempeh ook gewoon in een flinke laag olie frituren. Nou ja, je merkt het al, je mag weer gewoon helemaal doen waar je zelf zin in hebt.


No waste-tip: Tempeh wordt vaak na een paar dagen in de koelkast al een beetje wollig en schimmelig. Als je in je eentje woont is dat onhandig. Het vriest gelukkig heel goed in. Ik snijd het altijd in drie delen en stop de twee die ik niet meteen opeet in de vriezer.


INGREDIËNTEN (1 persoon)

130 gram (1/3 blok) tempeh

2 eetl. tarwebloem

1 eetl. maizena

100 ml (plantaardige) melk

panko om in te paneren zonnebloemolie om in te frituren (optioneel)

1 flinke eetl. crème fraîche of sour cream

snuf knoflookpoeder versgemalen (het liefst witte) peper

1,5 theel. natuurazijn

paar takjes bieslook

2 eetl. sriracha

2 eetl. (plantaardige) boter

1 theel. lichtbruine basterdsuiker


BEREIDINGSWIJZE

  1. Verbrokkel de tempeh met je handen in stukken. Meng de tarwebloem met de maizena (doe van beide flinke eetlepels) en plantaardige melk tot en beslagje. Als het te dik is, voeg dan nog wat melk toe en ander nog wat bloem.

  2. Haal de tempeh door het beslag en daarna door de panko. Frituur de tempeh goudbruin in zonnebloemolie of gebruik zoals ik de airfryer. Eerst insprayen met een beetje olie en daarna 20 minuten op 190 °C.

  3. Meng intussen de mayonaise met crème fraîche of sour cream, een snuf knoflookpoeder, zout, witte peper en 1/2 theelepel natuurazijn. Snijd de bieslook ragfijn en meng door de saus.

  4. Doe intussen de sriracha, plantaardige boter, lichtbruine basterdsuiker en 1 theelepel natuurazijn in een pannetje en laat smelten. Roer tot de suiker is opgelost.

  5. Haal de tempeh uit de olie of airfryer en meng door de sriracha-saus. Serveer direct met de witte saus om in te dopen.

36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page