Ik heb nog nooit geprobeerd om een Franse omelet te maken, maar ik weet zeker dat ik er heel slecht in zou zijn. Als ik kijk naar filmpjes van hoe het gemaakt wordt, breekt het zweet me al uit. Ik ben niet zo secuur in de keuken en die omelet helemaal licht van kleur houden aan de buitenant zou me nooit lukken. Hetzelfde geldt voor Japanse omurice of tamagoyaki. Tamagoyaki (zo'n opgerolde Japanse omelet die je ook bij sushi krijgt) heb ik heel vaak geoefend, maar ik blijf er toch heel slecht in. Ik ben dus overgeleverd aan Thaise, Taiwanese of Chinese omeletten. Die mag je lekker hard bakken, frituren zelfs, en er is nauwelijks finesse voor nodig.
Voor deze omelet moet je de olie juist loeiheet laten worden en het ei mag bruin worden. Zo krijg je knapperige stukjes, maar wordt het ei ook luchtig en een beetje chewy. Je doet dit het beste in een wok omdat die ronde vorm aan de onderkant het ei een beetje in de goede vorm houdt. En je hebt minder olie nodig om ervoor te zorgen dat het ei de ruimte krijgt om te zwemmen. Als je geen wok hebt, gebruik dan de kleinste koekenpan die je hebt zodat het ei lekker kan snuggelen. De techniek is dus geleend uit Azië, maar door de gefrituurde munt krijgt deze omelet qua smaak ook een beetje Perzische vibes. Heerlijk. O en het is weer een nieuwe maand, dus hier is een nieuwe playlist voor tijdens het koken!
INGREDIËNTEN (1 persoon)
2 eieren
1 kleine teen knoflook
1/2 rode chilipeper
1 theel. vissaus
snuf kristalsuiker
2 grote handenvol muntblaadjes
neutrale olie om in te frituren snuf zout
gekookte rijst om te serveren 1/2 theel. rijstazijn
BEREIDINGSWIJZE
Kluts de eieren en rasp de teen knoflook erboven. Hak de chilipeper fijn, doe die samen met de kristalsuiker en vissaus bij het ei en meng.
Doe alle muntblaadjes in een bakje zodat je die straks snel in één keer in de olie kan gooien.
Verhit een flinke laag olie in een wok, doe een stap naar achter en gooi alle munt er in één keer in. Het gaat nogal spetteren, dus je wil niet te dichtbij staan. Roer als het ergste gespetter is geweest de munt door zodat de blaadjes gelijkmatig garen en haal uit de olie met een schuimspaan. Breng op smaak met een klein beetje zout en laat uitlekken op keukenpapier.
Giet het eimengsel in de hete olie. Roer een beetje aan de onderkant tot het ei voor 2/3 is gestold en hou dan op zodat de onderkant in z'n geheel kan bakken. Gebruik twee spatels om de omelet om te draaien en bak nog 1-2 minuten aan de andere kant totdat hij goudbruin is.
Doe de rijst op een bord en leg de omelet erop. Sprenkel er een klein beetje rijstazijn over, maak af met de gefrituurde munt en serveer.
Comments