
Voor dit ultieme katerontbijt heb ik twee pannenkoeken samengebracht: de Chinese jian bing en de Taiwanese dan bing. De structuur van de dan bing is namelijk mijn favoriet. In Taiwan wordt deze chewy pannenkoek als ontbijt gegeten, vaak met alleen ei en bosui. Dat an sich is al en breakfast of champions, maar soms wil je iets extra's. De Chinese jian bing is een crêpe die wordt gevuld met ei, maar ook met knapperige sla, youtiao (een gefrituurde deegsataaf) en niet onbelangrijk: saus. Daar gaan we de chewy Taiwanese pannenkoek nu dus ook allemaal mee vullen. En geen zorgen, die deegstaaf ligt gewoon in het vriesvak van je toko.
Ik weet dat er mensen bestaan (al zal ik ze nooit begrijpen) die in de ochtend hun bakje yoghurt prefereren boven gefrituurde en/of pittige dingen. Als jij tot deze groep behoort, mag je dit gerecht natuurlijk ook als lunch eten. Het meest uitdagende werk is de pannenkoek zelf. Hij wordt zo chewy doordat je het beslag in een koude pan giet en het langzaam verwarmt. Het beslag moet je langzaam in een rondje uitspreiden. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt, maar aan het begin kan het een beetje priegelen zijn. Je kunt de pannenkoeken gelukkig heel goed van tevoren maken. Dan is het geheel in de ochtend een stuk sneller klaar.
Zoetebonenpasta-tip: Een lastig ingrediënt want niet bij elke toko verkrijgbaar en het komt in verschillende soorten en maten. Ik gebruik een heel dikke pasta in een plastic zakje van het merk Wangzhihe of Likofu Mung. Die zijn alleen niet overal verkrijgbaar. Als je de pasta niet kunt vinden kun je ook een pot ‘(sweet) bean sauce’ kopen, die is meer vloeibaar. Die van Mee Chun is in veel toko’s verkrijgbaar. Beide geven een gerecht een beetje een zoet-hartige smaak.
Szechuanese-chilibonenpastatip: Szechuanese chilibonenpasta heet meestal doubanjiang/toban djian. De meest authentieke is die uit de stad Pixian. Deze smaakt een stuk gefermenteerder en complexer. Er zitten minder ingrediënten in, maar wel soms nog halve gefermenteerde sojabonen. Die moet je van tevoren even fijn hakken. Die van het merk Lee Kum Kee is iets minder rijk van smaak, maar kan je wel zo uit de pot lepelen.
No waste-tip: Als je beslag overhebt, bak dit dan allemaal op. De pannenkoeken blijven afgedekt in de koelkast wel 3 tot 5 dagen goed. Meestal verdubbel ik zelfs het recept omdat het ook lekker is met ei en bosui of met ijs, koriander en pindakaramel. Klinkt gek, maar is een klassiek Taiwanees dessert (dat recept staat in m'n eerste boek).
Verder is dit een ideaal gerecht om alle knapperige dingen uit je koelkast op te maken. Eigenlijk hoort het met sla, maar ik had toevallig nog spruitjes in huis en kool zou ook goed zijn. Zelfs dun gesneden broccolistelen zouden lekker zijn.
INGREDIËNTEN (2 pannenkoeken) 60 gram tarwebloem neutrale olie om in te bakken en frituren
2 theel. Szechuanese chilibonenpasta (doubanjiang/toban djian)
2 theel. zoetebonenpasta (zie tip)
2 bosuien 1/4 komkommer
een handje knapperige sla, kool, spruitjes (zie no waste-tip) 2 youtiao (vriezer) zout
BEREIDINGSWIJZE
Meng de bloem met 100 milliliter water en een snuf zout met een garde tot er nauwelijks meer klontjes in zitten.
Doe een paar druppels neutrale olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en smeer met keukenpapier uit over de hele pan. Voeg zo nodig een paar extra druppels toe, maar de laag moet echt heel dun zijn.
Doe 2 tot 3 eetlepels van het beslag in een koude pan en draai de pan in rondjes om het beslag uit te spreiden tot een groter rondje. Als het niet helemaal smooth gaat kun je met een lepel het rondje mooi maken.
Verwarm de pan op halfhoog vuur en haal de pannenkoek uit de pan als hij ook aan de bovenkant helemaal gaar is en de randjes ligt beginnen op de krullen, na circa 30 tot 60 seconden.
Spoel de pan af onder de koude kraan (zodat hij weer afkoelt) en droog hem af. Herhaal het proces met de rest van het beslag.
Meng de Szechuanese chilibonenpasta (eventueel eerst hakken, zie tip) met de zoetebonenpasta.
Snijd de bosui in dunne ringen en de komkommer julienne (in dunne reepjes).
Snijd de sla, kool, spruitjes of iets anders knapperigs in flinterdunne repen.
Kluts 1 ei.
Verhit een paar eetlepels zonnebloemolie in een pan op laag tot halfhoog vuur. Verspreid het ei met een kwastje over de pannenkoek en bak langzaam tot het ei grotendeels is gestold.
Draai de pannenkoek om en bak nog 30 tot 60 seconden tot het ei goudbruin is.
Haal uit de pan en herhaal met de andere pannenkoek en het andere ei.
Verhit flinke een laag olie in een wok of koekenpan en bak hierin de youtiao zoals aangegeven op de verpakking. Meestal hoeft dit maar 30 tot 60 seconden in totaal, kijk uit dat hij niet aanbrandt. Laat uitlekken op een bakrooster.
Bestrijk de pannenkoeken aan de eikant met het sausmengsel. Verspreid de komkommer, bosui en andere knapperige dingen erover en leg in elk midden een youtiao.
Rol de pannenkoek op, snijd doormidden en serveer direct.
Commentaires