Op de socials is knapperige aardappelsalade helemaal the rage. Vaak gemaakt met krieltjes, die worden geplet voor extra veel knapperige, bruine stukjes en dan in combinatie met een frisse dressing. Vaak met yoghurt en veel kruiden. Het zal vast lekker zijn, maar ik voel zelf nog niet helemaal de behoefte om het te maken. Wel doet deze TikTok-trend me hunkeren naar de knapperig gebakken aardappels die ik in China at. De lekkerste at ik onderaan een Sichuanese berg waar een vrouw aardappels stond te bakken op een enorme plaat. Deze aardappels lijken erop, maar ik heb er nog broccoli doorheen geroerd voor wat extra veggies. Wat tofu of een gebakken ei zou het helemaal afmaken, maar ik at dit als lunch en daarvoor was het top.
Bij Chinees eten denken mensen vaak niet meteen aan aardappels, maar Chinezen zijn heel goed met aardappels. Een van mijn favoriete gerechten is tudou si: gebakken aardappelsliertjes met zwarte azijn, knoflook en szechuanpeper. In Sichuan at ik ook gefrituurde aardappelsliertjes, een soort heel pittige, aromatische shoestring fries (recept daarvoor staat in Amazing Asia, ik ben het verder nooit ergens meer tegengekomen). Maar je hebt ook di san xian (drie schatten van de aarde): gewokte aardappel, aubergine en paprika. Op TikTok zie ik ook vaak noedels met aardappelpuree erdoor. Nog nooit geprobeerd, maar zeker intrigerend. Genoeg inspiratie om op voort te borduren dus, als dit recept in de smaak valt.
O ennn het is weer een nieuwe maand, met dus weer een nieuwe playlist. Luister hier!
INGREDIËNTEN (2 personen)
400 gram gekookte aardappels
1/2 broccoli
neutrale olie om in te bakken
1 theel. szechuanpeper
1 teen knoflook
1 klein sjalotje
2 cm gember
1 bosui
1 theel. komijnpoeder
1/2 theel. chilipoeder
1 theel. chilivlokken
snuf zout
snuf suiker
snuf msg
mayo om te serveren
BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de oven voor op 220 °C. Snijd de aardappels in stukken en hussel om met een paar scheuten olie en bak in 45 minuten goudbruin. Schep af en toe om.
Snijd intussen de broccoli in stukken. Kook de broccoli 1,5 tot 2 minuten in ruim gezouten water. Giet af en zet apart.
Snijd de knoflook, sjalot en gember fijn. Snijd de bosui in dunne ringen.
Rooster de szechuanpeper in een droge wok of koekenpan en vermaal in een vijzel.
Haal de aardappels uit de oven en verhit een paar eetlepels olie in een wok of koekenpan. Fruit hierin de sjalot, gember, knoflook en bosui.
Voeg het komijnpoeder, de chilivlokken en het poeder toe en bak 1 minuut. Voeg de aardappels, broccoli, zout, suiker, szechuanpeper en msg toe. Schep alles om en bak nog 1 minuut.
Verdeel de aardappels en broccoli over 2 borden en serveer met een klodder mayo.
Comments