top of page

Creamy rijst met chilicrispTamago kake gohan is een bekend Japans gerecht waarbij je een rauw ei door warme rijst schept. Door de hitte van de rijst, gaart het ei waardoor je hele creamy luxe rijst krijgt, terwijl je nauwelijks iets hoeft te doen. Perfect dus als je geen zin hebt om te koken. Meestal gaat er dan nog wat sojasaus en mirin doorheen, de smaak is vrij ingetogen. Heerlijk, rijst en ei zijn mijn lievelingssmaken dus die hebben ook niet veel meer nodig. Toch vroeg ik me af hoe het zou smaken met een schep chilicrisp erdoor. Het zal geen verrassing voor je zijn, maar het was fucking lekker.


Ik gebruikte de chilicrisp van Lao Gan Ma met pinda's erdoor, zodat je ook nog wat crunch hebt. Je hebt ook andere lekkere chili-crisp met meer pinda's of crispy sojabonen. Die zouden het ook goed doen. Het enige 'nadeel' van dit gerecht is dat het moeilijk is om te maken voor één persoon. Als je namelijk één ei gebruikt op een eenpersoonsportie rijst, heb je te veel ei en wordt het papperig en sappig en gaart het niet goed. Je moet dus minstens twee porties maken, maar ja. Als dit op je aanrecht staat neem je er elke keer hapjes van als je langsloopt en is het zo op. Voor een extra gevoel van creamy luxe kan je nog een eidooier on top serveren, maar ik hou niet van leftover eiwit dus dat heb ik niet gedaan.


O en het is weer iedereens lievelings. Een nieuwe maand dus tijd voor een nieuw Spotify-lijstje. Luister hem hier.


INGREDIËNTEN (2 personen)

200 gram Japanse rijst

1 ei

1,5 eetl. chilicrisp (het liefst met pinda's erin) 1 eetl. lichte of Japanse sojasaus

snuf zout

snuf msg

15 g bieslook


BEREIDINGSWIJZE

  1. Spoel de rijst in een zeef tot het water dat ervanaf komt helder is. Doe de rijst met 200 gram water in een pan met het deksel erop. Zet als het water kookt het vuur laag en laat de rijst droogkoken. Zet het vuur uit en laat de pan met het deksel erop 10 minuten staan. Of maak de rijst in je donabe zoals ik deed, als je er eentje hebt neem ik aan dat je wel weet hoe dat werkt.

  2. Zet intussen een bakje klaar met daarin het ei, de chili-olie, sojasaus, zout en msg. Snijd de bieslook ragrfijn.

  3. Haal het deksel van de pan en roer het eiermengsel door de rijst zodat het ei iets stolt en je een lekkere romige, pittige rijst krijgt.

  4. Schep een deel van de bieslook erdoor, verdeel de rijst over twee borden en maak af met wat extra bieslook.

80 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Hozzászólások


bottom of page