top of page

Crispy rijst met stoomauber



Ik was even vergeten hoe lekker crispy rijst is tot ik er een razend populaire TikTok-video over maakte. Ik eet zeker wekelijks gebakken rijst omdat ik altijd te veel rijst maak, maar rijst echt goed knapperig bakken in een laag olie is weer een heel ander verhaal. Vaak bak ik het in een plak, zodat het doet denken aan Iraanse tahdig. Dan doe ik er een gebakken ei en crispy chili-olie op. Maar je kan het ook gewoon in stukjes bakken in de pan en mengen met wat dan ook voor een soort crispy rijstsalade.


Dit recept is Emma op een bordje, het combineert namelijk de cripsy rijst met stoomauber. Mijn go to op vermoeide dagen. Vaak maak ik het op z'n Chinees en dan met repen aubergine, maar als je de aubergine in kleine blokjes snijdt kun je alles lekker met een lepel eten. Je zou in principe alles door de crispy rijst kunnen roeren, ik eet het ook weleens met roerei en dan een soortgelijk gember-bosuisausje.


INGREDIËNTEN (2 personen)

1 aubergine

2 bosuien

3 cm gember

zonnebloemolie om in te bakken

200 gram kortkorrelige rijst, gekookt en afgekoeld

1 eetl. lichte sojasaus

1 eetl. zwarte azijn

1/2 theel. kristalsuiker snuf zout

handvol koriander


BEREIDINGSWIJZE

  1. Breng water aan de kook in een stoompan of pan waar je je stoommand in zet. Snijd de aubergine in blokjes, leg op een bord en stoom 12-15 minuten.

  2. Verhit intussen een paar eetlepels olie in een koekenpan en bak daarin de rijst knapperig. Doe dit op hoog vuur en laat de rijst eerst zeker 5 minuten ongestoord liggen zodat er een korstje kan vormen. Dit duurt echt wel even, dus wees voorzichtig. Bak de rijst in totaal z'n 10 minuten aan 1 kant zodat de onderkant knapperig is maar je ook nog zachte rijst hebt.

  3. Haal de rijst uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

  4. Snijd de bosui in dunne ringen en de gember fijn. Bak de gember en bosui kort in de olie die is achtergebleven in de pan (zorg dat dit ongeveer 1 eetlepel is). Tot het geurig is en fris ruikt. Zet het vuur uit, voeg de sojasaus, zwarte azijn, suiker en een snuf zout toe. Roer de aubergine erdoorheen.

  5. Doe de rijst in een grote kom en breek grote stukken. Meng met het aubergine door de rijst.

  6. Hak koriander fijn, verdeel de rijst en aubergine over 2 borden en strooi de koriander eroverheen.


21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page