top of page

Crispy rijstomelet met dip


Verrassing, ik heb weer een nieuwe manier gevonden om rijst met ei te eten. Meestal gaat het ei, het liefst met lopende dooier, óp de rijst. Dit keer gaat het allemaal samen in een kom en vervolgens in de pan. Het resultaat is een dunne en crispy situatie. Je zou het een omelet kunnen noemen, maar ook misschien een pannenkoek. Hoe dan ook is het een fantastische borrelhap en een hele goede manier om restjes op te maken. Het recept is namelijk vrij basic en je kunt er in principe alles doorheen doen.


Ik gebruik shisobladeren (zie foto) want die had ik nog in huis. Shiso wordt veel gegeten in de Japanse maar ook Koreaanse keuken. Je kunt het blad als een soort wrap gebruiken, maar het is ook lekker om fijn te snijden en door rijst te roeren of als topping gebruiken. Er komen er altijd veel te veel in een pakje, maar eet het dus vooral overal bij. Je kunt het in principe gewoon gebruiken zoals je andere zachte kruiden gebruikt, het is ook lekker door salades. Mocht je het niet in huis hebben, dan kun je die logica ook weer omdraaien en zachte kruiden (koriander, basilicum, bieslook) door deze omelet roeren. Bosui zou ook lekker zijn, natuurlijk.

Rijsttip: Dit is bij uitstek een gerecht om met overgebleven rijst te maken. Rijst verdriedubbelt in gewicht als je het kookt. Voor 100 gram gekookte rijst heb je dus 33 gram ongekookte rijst nodig. Dat is heel weinig en kookt niet zo lekker. Je kunt het recept voor deze omelet natuurlijk verdubbelen.


No waste-tip: Als je dipsaus over hebt is die ook lekker voor bij dumplings of om door noedels te roeren. Of over de OG rijst met ei: rijst met een gebakken ei erop. Doe dan ook nog een klein klontje boter door de rijst.


INGREDIËNTEN (1 omelet voor 1 tot 2 personen)


Omelet

8 shisobladeren (of iets anders groens) 100 gram gekookte koude rijst (zie tip)

3 eieren zout

neutrale olie om in te bakken


Dipsaus

2 eetl. lichte sojasaus

2 eetl. rijstazijn

1 theel. sesamolie

1/2 theel. kristalsuiker

1 eetl. sesamzaadjes

1 kleine teen knoflook, gepeld


BEREIDINGSWIJZE

  1. Hak de shisobladeren (of ander groen). Dit doe je het beste door ze op te rollen en er dunne reepjes van de snijden (chiffonade), maar je kunt ze ook fijn hakken.

  2. Meng de rijst met de eieren en shisobladeren in een kom. Breng op smaak met zout.

  3. Verhit een laag olie in en koekenpan op hoog vuur. Doe het eiermengsel in de pan en zet het vuur iets lager.

  4. Bak de omelet aan 1 kant goudbruin en draai hem om. Hij is best stevig, dus je kunt hem met een spatel in één keer omkeren (wees wel een beetje voorzichtig). Bij mij duurde het iets van 5 minuten per kant, de omelet moet wel een beetje bruin worden, maar hou het gewoon in de gaten.

  5. Maak terwijl de pannenkoekjes bakken de dipsaus. Meng de sojasaus, rijstazijn, sesamolie, kristalsuiker en sesamzaadjes. Rasp de knoflook en meng door het sausje.

  6. Laat de pannenkoekjes uitlekken op een bakrooster. Ze zijn best vet, dep ze even af met wat keukenpapier.

  7. Snijd de rijstomelet in 8 punten en serveer met de dipsaus.

110 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page