top of page

Crispy rijstsaladeNam khao is een Laotiaanse/Noord-Thaise salade van knapperig gebakken rijst, gemengd met rode currypasta. De rijst meng je vervolgens met vissaus, knoflook, rode peper en dat soort dingen. Voor nam khao staan genoeg recepten op het internet (deze van restaurant Night + Market is mijn lievelings) en de laatste tijd ook op TikTok. Daar werd ik weer herinnerd aan deze rijstsalade. Ik zou graag zeggen dat het door m'n recente zelfontdekkingsreis in Thailand was, maar het was een avondje op de bank gekluisterd aan m'n telefoon. Ik heb nooit rode currypasta in huis, dus besloot gochujang te gebruiken en de salade een Koreaanse vibe te geven met sesamolie en sojasaus.


Eigenlijk moet je de gekookte rijst uitspreiden op een bakplaat en laten uitdrogen in de open lucht. Daardoor blijven de korrels mooi los van elkaar en krijg je echt zo'n gepofte-rijst-effect. Dat doe ik altijd netjes, maar ik had daar nu even geen zin in. De rijst plakte daardoor meer aan elkaar tijdens het frituren, maar het eindresultaat was hartstikke lekker. Als je tijd hebt om te drogen, doe dat dan zeker, maar als je leftover rijst hebt en hele erge honger kun je de stap ook overslaan.


INGREDIËNTEN (1 persoon)

300 gram gekookte rijst (ik had nog basmati over, meestal wordt pandan gebruikt)

1 sjalot

1 eetl. lichte sojasaus

1 theel. rijstazijn

1 theel. sesamolie snuf kristalsuiker

snuf zout

2 blaadjes spitskool

handvol koriander

1 bosui

neutrale olie om in te frituren


BEREIDINGSWIJZE

  1. Spreid als je tijd hebt de rijst uit op een bakplaat of iets anders waar het in 1 laag op past. Laat minstens 1 uur drogen, maar langer is beter.

  2. Snijd als je klaar bent om te frituren de sjalot in dunne ringen en doe in een kom met de sojasaus, rijstazijn, sesamolie en een snuf suiker en zout. Laat staan zodat de sjalot ietsje zachter wordt.

  3. Verhit de zonnebloemolie in een wok of (frituur)pan en frituur de rijst in delen knapperig. Als de rijst is gedroogd gaat dit iets sneller, in zo'n 30 tot 60 seconden. Als de rijst natter is duurt het langer en moet je met je spatel ook alles een beetje uit elkaar duwen. Niet erg hoor als het aan elkaar plakt, als het is afgekoeld kun je het gewoon in stukken snijden.

  4. Snijd de spitskool en bosui in dunne ringen. Hak de koriander (inclusief de steeltjes) fijn, meng alles door elkaar en serveer direct. Anders wordt het soggy.

45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page