Een van mijn favo niet-kook-maaltijden is sinds kort een rijstbowl met vega tonijn, een kneep Kewpie-mayo, ingemaakte rettich en verkruimelde gim (crispy zeewier) of furikake. Furikake is een inmiddels vrij bekende rijsttopping uit Japan, gemaakt met zeewier, sesamzaadjes en vaak bonitovlokken. Dat laatste is vis, dus furikake is niet vega. Ik koop mijne vaak in Azië, daar hebben ze de leukste smaken, ik heb er zelfs eentje met crispy kippenhuid erdoor. Ook niet vega, maar wel lekker. Omdat ik het eerst niet zo vaak at deed ik er redelijk lang mee. Het was ooit op. Maar nu ik sinds een paar maanden wekelijks deze tonijnbowl eet, gaat het rap. En toen ik bij de toko was om nieuwe te kopen was een potje negen euro. Negen! Doei hoor.
Ik ben dus zelf aan de slag gegaan met dingen die nog in mijn keukenkastjes lagen. Groot voordeel is dat je de mix dan zelf kan bepalen. En iets wat ik als enige vaak mis in furikake is iets knapperigs. Ik heb door deze dus knapperige quinoa gedaan. Verder is hij vrij simpel, maar je kan in principe alles toevoegen wat je wil. Je hebt ook furikake met wasabi of matcha en je zou er ook gochugaru doorheen kunnen doen als je van pittig houdt. Als je het toch bij de toko koopt, vind ik die met gedroogd eigeel altijd heel lekker. Die ingemaakte rettich kun je trouwens ook bij de toko kopen. Hij blijft lang goed, ik snij er gewoon elke keer een stukje af voor m'n bowl. Als je dat in huis hebt en dus vega tonijn (Vuna van Garden Gourmet, de rest is vies), heb je altijd een fantastische maaltijd om op terug te vallen.
No waste-tip: Je maakt met dit recept furikake voor ongeveer 10 kommen rijst, maar je kan er natuurlijk veel meer mee. Ik zie ook veel furikake-frietjes, roer het door je mayo of strooi het over rijst met ei. Een scheutje sesamolie erbij en je hebt een koningsmaal.
INGREDIËNTEN
50 gram quinoa
zout 1 eetl. neutrale olie
2 eetl. sesamolie
2 eetl. lichte sojasaus
1 theel. kristalsuiker
snuf zout
10 norivellen
4 eetl. ongeroosterd sesamzaad
BEREIDINGSWIJZE
Breng een pan gezouten water aan de kook en kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking. Mijn rode quinoa duurde 15 minuten. Je mag ook witte quinoa gebruiken natuurlijk.
Verwarm de oven voor op 190 °C. Giet de quinoa af, spreid uit en laat iets afkoelen. Meng met de neutrale olie (sesam mag ook, maar dat is duurder) en rooster 20 minuten.
Meng intussen de sesamolie, sojasaus, kristalsuiker en een snuf zout in een grote mengkom.
Knip de norivellen in stukken en doe samen met het sesamzaad bij de saus in de kom.
Masseer net voordat de 20 minuten van de quinoa voorbij zijn het zeewier door de saus zodat alles bedekt is. Spreid alles uit over een bakplaat en pluk vellen die aan elkaar zijn geplakt een beetje los.
Zet bij de quinoa in de oven en bak 3 minuten. Schep om en bak nog 2 minuten.
Haal alles uit de oven en laat helemaal afkoelen.
Verpulver de zeewier in een hakmolentje. Het hoeft niet helemaal fijn, je mag nog vlokjes zien. Meng de quinoa erdoor en je bent klaar!
Bewaar in een luchtdicht bakje of potje. Zorg wel dat het helemaal afgekoeld is, anders wordt het minder crispy.
Comments