top of page

De ideale meeneemsaladeHet recept van deze week is eigenlijk zo makkelijk dat het bijna geen recept te noemen is. Tegelijkertijd is dit het recept dat ik misschien wel het vaakst aan vrienden geef omdat ze er áltijd naar vragen als het op tafel staat. Of op hun schoot ligt, want vaak neem ik het mee naar het strand of in het vliegtuig, aangezien het de ideale meeneemsalade is. Het is niet veel meer dan volkoren parelcouscous met feta, doperwten, munt en een scheut olijfolie. De truc is dat je van die zachte feta koopt bij de Midden-Oosterse supermarkt. Die verbrokkelt lekker door de salade en fugneert als het ware als dressing. Je hoeft zelfs geen citroensap te gebruiken.


Dit 'recept' is eigenlijk van m'n bestie Veerle, ik at het voor het eerst op haar verjaardag. Ze had een heel buffet gemaakt met allemaal lekkere groentegerechten, spreads en salades, maar ik liep elke keer terug naar de parelcouscous. Toen ik haar om het recept vroeg geloofde ik bijna niet toen ze zei dat er alleen maar munt, dopertwten en feta in gingen. Ik wist zeker dat ze iets voor me achterhield omdat ze niet wilde dat ik net zo'n lekkere salade kon maken, maar het klopte toch echt. Op de foto ziet het er ook misschien verraderlijk simpel uit, maar ik heb net nog een hap genomen en elke keer ben ik weer verrast hoe lekker het is.


Van volkoren pasta ben ik meestal niet zo'n fan, maar van volkoren parelcouscous des te meer. Volkoren parelcouscous heeft net iets meer bite en smaak en dat is top. Omdat er nauwlijks iets in deze salade gaat, is het wel fijn als elk ingrediënt veel smaak heeft. Je kunt deze salade ook maken met bulgur, of quinoa of andere groente toevoegen of kruiden toevoegen. Dille en koriander doen het ook allebei erg goed, of combineer verschillende kruiden. In de winter vervang ik vaak de doperwten voor geroosterde bloemkool en neem ik de salade niet mee naar het strand maar naar kantoor.


Bewaartip: Ik maak meestal echt veel van deze salade en eet het dan de hele week een beetje als lunch. In de koelkast blijft hij zeker een paar dagen goed, maar je kunt deze salade ook zeker nog aan het einde van de dag eten als het buiten warm is en je hem al de hele dag bij je hebt.


No waste-tip: Kook een restje doperwten in ruim gezouten water en prak die samen met de andere helft van het bosje munt door nog een beetje feta voor een lekkere dip voor crackers, brood of rauwkost


INGREDIËNTEN (2 personen)

150 gram volkoren parelcouscous 100 gram doperwten (diepvries)

1/2 bosje munt

75 gram zachte feta

een flinke scheut olijfolie

zout en peper BEREIDINGSWIJZE

  1. Breng een grote pan ruim gezouten water aan de kook en kook daarin de parelcouscous zoals aangegeven op de verpakking. Kook de laatste 30 tot 60 seconden de doperwtjes mee. Giet af en spoel af onder de koude kraan en doe in een grote mengkom.

  2. Pluk intussen de blaadjes van de munt, hak fijn en doe bij de koude parelcouscous.

  3. Verbrokkel de feta met je handen boven de parelcouscous en voeg de doperwten en voeg een flinke scheut olijfolie toe.

  4. Meng alles door elkaar en breng op smaak met peper. Zout is door de feta waarschijnlijk niet nodig.

292 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


Catherine Zhou
Catherine Zhou
Aug 15, 2022

Hi!! Waar koop je volkoren parelcouscous? :)

Like
emmadethouars
emmadethouars
Apr 05, 2023
Replying to

Bij de Midden-Oosterse supermarkt!

Like
bottom of page