top of page

De ultieme bosuitostiIk probeer al zeker twee jaar de ultieme bosuitosti te creëeren, wat elke keer niet lukte. Hoewel bosui alles beter maakt, verdween de bosuismaak telkens een beetje tussen alle vettige kaas. De oplossing? Ve-tsin én een bosui-gembersaus om in te dippen. Ve-tsin maakt de bosui op de tosti extra smaakvol, hartig en heerlijk. Dat doet ve-tsin namelijk met alles. De bosui-gembersaus is de perfecte frisse tegenhanger, dus schep hem rijkelijk over de tosti. Net als pinda's in chili-olie, gewoon kant-en-klaar uit een potje. De combinatie van de drie sauzen is perfect pittig, fris en bosuïg.


Waarschuwing: deze tosti is héél machtig. Toegegeven, ik had honger en sneed dus twee enorme boterhammen uit het midden van mijn favoriete zuurdesembrood (van Levain et le Vin). Een joekel van een tosti, en na de helft moest ik me helaas gewonnen geven. Gebruik dus kleine boterhammen, of deel. Normaal gesproken ben ik een groot voorstander van zo veel mogelijk olie, maar omdat je zo veel vettige sauzen én kaas gebruikt, kun je hier beter spaarzaam zijn met olie. Je wil net genoeg gebruiken om de ingrediënten te garen, maar dat er geen plasjes 'losse' olie meer in de saus zitten.


Kaastip: In principe kun je elke kaas gebruiken die je wil. Mijn favo is meestal flink belegen, maar omdat dit al een vrij heftige tosti is zou ik eerder voor jong belegen gaan. Die smelt beter en is iets minder overheersend en vullend.


Voorbereidingstip: Beide sauzen worden lekkerder hoe langer ze staan en zijn in de koelkast wel een week goed. Als je er aan denkt, maak de sauzen een paar uur tot een paar dagen voor je de tosti wil eten.


No waste-tip: Beide sauzen zijn ideaal als je veel bosui in de koelkast hebt. De hoeveelheden die ik je geef zijn voor 1 tot 2 personen, maar maak vooral lekker veel. Allebei zijn ze ook lekker door noedels, op rijst of een gebakken ei.


INGREDIËNTEN (1 heel hongerig persoon)

Gebrande-bosuisaus

4 bosuien 2 eetl. neutrale olie

1/4 theel. zwarte azijn

1/4 theel. oestersaus 1/4 theel. ve-tsin


Gember-bosuisaus 4 bosuien

3 cm gember

3 tot 4 eetl. neutrale olie 1 theel. lichte sojasaus snuf zout


Samenstellen

2 plakken zuurdesembrood, het liefst een dag oud (dat snijdt makkelijker)

lekker veel kaas naar keuze

zonnebloemolie om in te bakken

pinda's in chili-olie om te serveren


BEREIDINGSWIJZE


De gebrande-bosuisaus

 1. Snijd de bosui in stukken van circa 2 centimeter.

 2. Verhit de olie in een koekenpan op hoog vuur en bak hierin de bosui donkerbruin, dat je bijna denkt dat hij verbrand is. Dat is niet zo. Je wil wel dat de binnenkant ook zacht wordt, dus verlaag eventueel het vuur iets zodat alles gelijkmatig gaart. In totaal duurde dit bij mij zo'n 8 minuten.

 3. Voeg de zwarte azijn, oestersaus en ve-tsin toe en blijf roeren tot de azijn is ingekookt, een paar seconden. Zet het vuur uit. Je wil niet dat er te veel olie in de pan zit, als je nog 'losse' olie ziet zitten, giet deze dan weg.

De gember-bosuisaus

 1. Hak de bosui in zo dun mogelijke ringen en rasp de gember.

 2. Doe de bosui, gember en olie in een steelpannetje en zet het vuur halfhoog. Begin met 3 eetlepels, als het goed is is dat genoeg. Je kunt altijd nog wat extra toevoegen.

 3. Laat de olie circa 1 minuut zachtjes pruttelen, tot alles lekker ruikt maar de bosui nog wel fris is.

 4. Zet het vuur uit en voeg de sojasaus en een snuf zout toe.

Samenstellen

 1. Beleg een boterham royaal met kaas, gevolgd door de gebrande-bosuisaus, gevolgd door nog een laag kaas. Leg de tweede boterham er bovenop.

 2. Verhit een paar eetlepels in een koekenpan op laag vuur en bak de tosti in circa 10 minuten goudbruin. Dit moet echt op laag vuur, anders is je brood zwart voordat de kaas is gesmolten. Heb geduld. Als het te snel gaat, kun je altijd een scheutje water in de pan doen en er een deksel op doen. Zo smelt de kaas sneller.

 3. Haal de tosti uit de pan en laat 1 minuut afkoelen op een bakrooster. Als je de tosti meteen op een bord legt, gaat hij stomen door de hitte.

 4. Snijd de tosti doormidden en serveer met de bosui-gembersaus en pinda's in chili-olie.171 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page