Eiertofu met paddenstoelensaus


Van alle soorten tofu, kwam ik het laatst in aanraking met eiertofu. Ik had de gele staven wel zien liggen in de toko, maar wist nooit wat ik ermee aan moest. Dat veranderde allemaal toen ik bij restaurant Full Moon Garden een keer de pittige 'Japanse tofu' bestelde, zoals eiertofu soms ook wordt genoemd. Ik was totaal blown away door de zijdezachte jiggle jiggle structuur, vooral in combinatie met het knapperige laagje dat eromheen zat.


Dat knapperige laagje kun je bewerkstelligen door de tofu op heel hete temperatuur te frituren, maar ik speel gewoon vals met maizena. Daardoor wordt alles knapperig, en ben je niet afhankelijk van een keukenthermometer. Eiertofu worden ook weleens geserveerd als 'vegetarische coquilles', omdat de plakken een soortgelijke vorm hebben. Dan worden ze hard gebakken in de pan en opgediend met wat sojasaus en koriander of bosui. Lekker, maar ik eet mijne het liefste in een dikke saus die ook lekker door rijst mengt. Mijn carb of choice op de meeste momenten, zo ook bij eiertofu.


Vega tip: In het recept staat oestersaus, niet helemaal vega dus. Gelukkig kun je die vervangen door paddenstoelensaus.


Vegan tip: In tegenstelling tot andere soorten tofu, is deze niet vegan (want ei, duh). Mocht je liever plantaardig eten, dan kun je ook zijden tofu gebruiken. Bijna net zo lekker.


INGREDIËNTEN (2 personen)


Eiertofu

300 g eiertofu

2 eetl. maizena

neutrale olie om in te frituren


Paddenstoelensaus

200 g shiitake

1 sjalot, gepeld

2 tenen knoflook, gepeld

3 cm gember

2 bosuien

2 eetl. Shaoxing rijstwijn

1 eetl. oestersaus of paddenstoelensaus

1 eetl. lichte sojasaus

1 theel. sesamolie

1/4 theel. kristalsuiker 1 theel. maizena

zout en versgemalen witte peper


BEREIDINGSWIJZE


Eiertofu

  1. Verhit een flinke laag neutrale olie in een wok of frituurpan. Mik op 180 °C als je een keukenthermometer hebt. Zo niet, gooi dan een stukje bosui in de olie, als die hard begint te sizzelen ben je good to go.

  2. Snijd de eiertofu in plakken van 2 centimeter.

  3. Doe de maizena in een ruime mengkom en wentel de eiertofu hier voorzichtig doorheen. De tofu is nogal breekbaar, dus doe niet te veel tegelijk in de kom en weest niet hardhandig.

  4. Frituur de eiertofu circa 3 tot 4 minuten, tot het buitenste laagje goudbruin is. Doe dit eventueel in delen, zodat je niet te veel tofu tegelijk in de pan hebt.

  5. Schep de tofu met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op een bakrooster of keukenpapier. Het is niet erg als de tofu afkoelt, hij warmt zo weer op in de saus.

Paddenstoelensaus

  1. Hak de shiitake in blokjes van een paar millimeter.

  2. Verhit een paar eetlepels neutrale olie in een wok of koekenpan (je kunt dezelfde gebruiken als waar je de tofu in hebt gebakken, giet die dan eerst leeg en veeg hem schoon) en bak hierin de shiitake in 5 tot 8 minuten diepbruin. Paddenstoelen zuigen heel veel olie op, dus het kan zijn dat je af en toe wat meer moet toevoegen. Er mag best een flinke laag olie in de pan zitten.

  3. Snipper intussen de sjalot. Hak de knoflook en gember fijn. Snijd de bosui in dunne ringen, bewaar het wit en groen apart.

  4. Schep de shiitake met een schuimspaan uit de pan en giet zo veel olie uit de pan dat er nog 1 eetlepel in zit. Fruit hierin de sjalot en het bosuiwit circa 3 minuten op halfhoog vuur.

  5. Voeg de knoflook en gember toe en bak nog 1 minuut.

  6. Doe de paddenstoelen terug in de pan samen met de Shaoxing rijstwijn, oestersaus, sojasaus, sesamolie en suiker.

  7. Meng de maizena met 2 eetlepels water en voeg toe aan de pan. Breng het geheel aan de kook en laat zachtjes pruttelen tot de saus dikker wordt.

  8. Doe de tofu bij de pan in de saus, schep om en laat nog 1 minuut sudderen. Draai het vuur uit, schep bosuigroen erdoorheen en serveer.



291 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven