top of page

Extra jiggly tofu met gekarameliseerde bosui


Ik heb in principe net een heel boek geschreven over tofu (pre-order het hier!) dus je zou denken dat ik er nu wel over ben uitgepraat. Toch kom ik elke keer weer achter nieuwe manieren om tofu klaar te maken, ik kan er ook niks aan doen. In het recept van deze week scheur je tofu in ongelijke stukken, die je vervolgens in gezouten water blancheert. Door de tofu te scheuren, heb je meer gaatjes en gleufjes waar de saus in kan trekken. Door de tofu te koken geef je hem alvast wat extra smaak, maar maak je hem ook sappiger.


Veel mensen persen het vocht uit tofu om zo de buitenkant knapperiger te krijgen. Moeten ze lekker zelf weten, ik doe dat nooit. Het lekkere aan tofu vind ik namelijk de zachte binnenkant. Hoe meer vocht er in tofu zit, hoe zachter en romiger hij is. Door tofu te koken, slurpt hij juist extra water op. Je raadt het al: extra jiggly tofu. Je kunt de tofu warm eten, maar het is ook lekker om het geheel een paar uur te laten staan en op kamertemperatuur te eten. De smaken van de saus trekken zo extra in. Over saus van gekarameliseerde bosui kan ik vrij kort zijn: denk aan gekarameliseerde ui, maar dan met bosui. Nog beter dus.


No waste-tip: Je gooit met dit gerecht niks weg, maar het is wel een goede manier om je bosuiwit op te maken. Ik heb in de vriezer altijd een zakje met bosuiwit liggen, omdat ik vaak alleen het groen gebruik. Die stengels zijn perfect als basis voor bouillon, maar ook heerlijk om deze saus mee te maken. Het groen kun je dan gewoon achterwege laten.


Nog een tip: Houd een eetlepel van de saus apart om je groente die je naast je tofu eet mee op smaak te brengen.


INGREDIËNTEN (2 personen)

5 bosuien

50 ml neutrale olie

1 eetl. chilivlokken

1 eetl. lichte sojasaus

1 eetl. zwarte azijn

1 theel. kristalsuiker

snuf zout

snuf msg

250 gram stevige tofu


BEREIDINGSWIJZE

  1. Snijd de bosui in stukken van 5 centimeter. Als de witte onderkant heel dik is, snijd deze dan doormidden. Bewaar het wit en groen apart.

  2. Verhit de olie in een steelpannetje en voeg het bosuiwit toe. Zet het vuur laag en smoor de bosui 3 tot 4 minuten, tot hij zacht is en licht begint te verkleuren.

  3. Voeg het bosuigroen en de chilivlokken toe en laat het geheel nog zo'n 10 minuten zachtjes pruttelen. Laat het vuur echt laag staan, anders verbranden de chilivlokken en wordt de bosui knapperig in plaats van zacht. Blijf vooral de hele tijd roeren. De bosui is klaar als hij heel donker en zacht is.

  4. Zet het vuur uit en voeg de sojasaus, zwarte azijn, suiker, zout en msg toe. Laat staan terwijl je de tofu bereidt. Hoe langer je de saus laat staan, hoe lekkerder hij wordt.

  5. Breng een grote pan met ruim gezouten water aan de kook. Scheur de tofu in stukken en kook 1,5 tot 2 minuten. Zorg dat het water niet te hard kookt, dan gaat de tofu stuk. Het moet heel zachtjes koken.

  6. Giet de tofu af en laat even uitlekken.

  7. Meng de tofu met de saus en serveer.

183 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page