top of page

Extra vettige gebakken rijst met crispies



M'n moeder vertelde laatst dat haar oom als hij nasi goreng maakte, de rijst altijd bakte in boter. Oh my god. Waarom had ik daar nooit eerder aan gedacht? Met nasi goreng moet ik het nog proberen, maar ik heb meteen een flinke klont boter door deze gebakken rijst gedaan. Wel in combinatie met mijn andere favoriete bakvet: sjalotten-knoflook-olie. Die krijg je er gratis bij als je sjalotten- en knoflookcrispies maakt, die hier bovenop de rijst gaan.


Ik had nu nog little gem in de koelkast en zoals altijd doperwtjes in de vriezer, maar je kan gebakken rijst natuurlijk maken met wat je maar wil. M'n originele plan was om bloemkool heel klein te snijden, goed bruin te bakken in de sjalotten-knoflook-olie en die door de rijst te doen. Bloemkoolrijst, maar dan lekker. Dat kan dus ook, maar is misschien iets herfstiger van smaak. Eigenlijk maakt het niet uit wat je door de rijst doet, met dubbel vet is alles lekker. Ik zou zeggen: leef je uit.


Msg-tip: Gebakken rijst is geen gebakken rijst zonder msg/ve-tsin. Als je nu nog steeds denkt dat deze heerlijke smaakversterker slecht voor je is, kijk dit filmpje dan maar even. Spoiler alert: het is niet slecht voor je.


Rijsttip: Gebakken rijst is natuurlijk bij uitstek een gerecht om overgebleven rijst mee op te maken. Als je dat nog hebt, gebruik dat dan. Met vers gekookte rijst is het net zo lekker hoor. Zorg dan wel dat je de rijst even in de pan laat staan na het koken. Zo wordt hij iets droger en kookt hij mooier los.


No waste-tip: Gebakken rijst is al restverwerking. Het enige wat je hier misschien overhoudt is little gem. Daar kun je gewoon salades mee maken. Hele luie zelfs. Laat de bladeren heel en leg op een bord. Besprenkel met citroensap, olijfolie en zout of rijstazijn, sesamolie, vissaus en een snuf kristalsuiker.


INGREDIËNTEN (1 persoon)

100 gram pandanrijst (of een restje gekookte rijst)

zout

1 sjalot, gepeld

1 teen knoflook, gepeld

75 milliliter neutrale olie

1 little gem

1 ei

50 gram doperwten (diepvries)

1 klont boter

snuf (Maldon) zout

snuf msg/ve-tsin


BEREIDINGSWIJZE

  1. Als je de rijst nog moet koken, doe dit dan als eerst. Doe de rijst in een zeef en spoel af onder de koude kraan totdat het water dat ervan af komt helder is.

  2. Doe de rijst samen met 150 milliliter water in een pannetje en doe het deksel erop. Breng aan de kook en draai zodra het water kookt het vuur zo laag mogelijk. Kook de rijst tot al het water is verdampt, zo'n 10 tot 12 minuten. Zet het vuur uit en laat 10 tot 20 minuten staan met het deksel op de pan.

  3. Maak intussen de crispies. Snijd de sjalot in zo dun mogelijke ringen en de knoflook in dunne plakjes.

  4. Doe de sjalotten, knoflook en olie in een koekenpan en zet het vuur halfhoog. Bak de sjalotten en knoflook 8 tot 10 minuten, tot ze goudbruin en knapperig zijn. De olie moet heel de tijd zachtjes pruttelen, het kan zijn dat je het vuur daarvoor soms iets lager of hoger moet zetten.

  5. Zet intussen een zeef klaar boven een hittebestendige kom en bekleed een groot bord met keukenpapier. Giet de crispies af boven de zeef. Bewaar de olie en leg de crispies op het met keukenpapier beklede bord. Breng de crispies op smaak met zout (het liefst Maldon).

  6. Snijd de little gem over de lengte doormidden. Vethit een paar eetlepels sjalotten-knoflookolie op hoog vuur (bewaar 1 eetlepel voor de rijst) en bak de little gem hierin aan beide kanten aan. De buitenkant mag echt goed bruin zijn. Laat de little gem uitlekken op keukenpapier en breng op smaak met zout.

  7. Maak de rijst los met een vork. Verhit de laatste eetlepel sjalotten-knoflook-olie in de pan en breek het ei erboven. Wacht heel even tot een deel van het wit is gestold en begin dan met roeren. Je wil losse gele en witte stukjes in het ei zien.

  8. Voeg als het ei is gestold de doperwten toe en bak 1 minuut.

  9. Voeg de rijst toe en druk aan in de pan. Laat 2 minuten ongestoord bakken. Schep dan de rijst om en voeg een klont boter toe. Laat deze helemaal smelten en bak de rijst nog een paar minuten. Hoe langer je de boter bakt, hoe meer smaak hij ontwikkelt. Je hoeft geen beurre noisette te maken, maar hij mag wel een klein beetje kleur krijgen.

  10. Breng de rijst op smaak met zout en msg.

  11. Doe de rijst op een bord en serveer met de little gem en crispies. Ook lekker met crispy chili of some sort. Maar hoeft niet.

193 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page