top of page

Geblakerde sperziebonen met tofuboter


Vanaf nu krijg je gewoon alleen nog maar knock-offs van gerechten die ik in New York heb gegeten. Een abonnement op de eetclub is nog altijd goedkoper dan een ticket naar the big apple, dus ik hoop dat je er blij mee bent. Bij Bonnie's in Brooklyn was een van de meest spectaculaire gerechten een groentegerecht, namelijk sperziebonen met gefermenteerdetofu-knoflookboter. Gefermenteerde tofu kun je bij de toko in een potje kopen (zie foto). De smaak is heel sterk en een beetje kazig. Het is qua heftigheid een beetje te vergelijken met trassi. Als je het zo proeft en ruikt denk je bah, maar als je een klein beetje gebruikt in een gerecht is het magic.


Vaak wordt gefermenteerde tofu toegevoegd aan gewokte groente zoals romaine-sla. Omdat het spul zo sterk van smaak is, voelt het eigenlijk een beetje als valsspelen. Verder heb je voor dit recept namelijk niks anders dan boter, sperziebonen en gebakken uitjes nodig. Je kunt ook nog wat fijngehakte of geraspte knoflook door de boter doen, zoals ze dat bij Bonnie's deden. Maar zonder is het ook al heerlijk. Je kunt dit maken als bijgerecht als onderdeel van een grotere maaltijd, maar ik at het natuurlijk simpel op een bordje rijst met ei. In dat geval is het genoeg voor twee personen.


Vorige week ben ik helemaal vergeten een nieuwe playlist voor jullie te maken. Sorry! Hier is 'ie alsnog, met één extra gratis liedje. Zie het maar als rente.

No waste-tip: De gefermenteerde tofu blijf in principe forever goed, maar ik snap dat je er meer mee wil maken. Je kunt gewoon een klein beetje (1 of 2 blokjes) toevoegen de volgende keer als je groente wokt.


INGREDIËNTEN (2 personen)

50 gram roomboter, op kamertemperatuur

2 blokjes gefermenteerde tofu + 1 theel. vocht (zie foto) snuf suiker

400 gram sperziebonen

neutrale olie om in te bakken zout

lekker veel gebakken uitjes


BEREIDINGSWIJZE

  1. Meng de boter met de gefeermenteerde tofu en 1 theelepel van het vocht dat in het potje zit en een snuf suiker. Dit gaat het makkelijkst als de boter zacht is. Als dat niet zo is, het het ook geen ramp want de boter smelt straks toch door de hitte van de sperziebonen, dan vermengt alles wel.

  2. Snijd de kontjes van de sperziebonen.

  3. Verhit een klein beetje neutrale olie in een wok op heel hoog vuur. Normaal hou ik van bakken in veel olie, maar de pan mag nu best droog zijn. De olie moet de bonen lichtjes coaten en that's it.

  4. Bak de sperziebonen circa 8 minuten. De buitenkant mag donker en geblakerd zijn. Als je ze doorbijt mogen ze nog wel wat bite hebben, maar ze moeten wel gaar zijn.

  5. Zet het vuur uit. Meng de boter door de sperziebonen en doe op een schaal of verdeel over twee bordjes met rijst. Maak af met een grote berg gebakken uitjes.

175 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page