top of page

Gedroogde tofu met sizzle-saus


Ik heb dus een nieuwe obsessie en dat is gedroogde tofu. Ik kreeg een portie van Frank van Delicious Douhua. Frank maakt z'n eigen douhua (tofupudding) en kwam mij een pakketje brengen. Daarbij zat ook gedroogde tofu, wat in Taiwan veel als snack wordt gegeten. Eerst wordt al het vocht uit de tofu onttrokken en vervolgens wordt hij op smaak gebracht met sojasaus en specerijen, die helemaal in de tofu trekken. Te gek. Gedroogde tofu hoet je niet per se bij Frank te kopen (al is die wel het lekkerst), je koopt het ook bij de biowinkel. Het lijkt op gerookte tofu en van mij mag je dat ook gebruiken.


Vaak wordt gedroogde tofu als snack gegeten, met alleen wat sojasaus of chilicrisp. Elke keer als ik het koop, marineer ik meteen de hele boel en bewaar ik het in de koelkast. Daar blijft het wel een paar dagen goed en het is de perfecte snack voor tijdens het koken. Het is namelijk fucking lekker en precies vullend genoeg. Je kan gewoon elke keer een paar hapjes nemen. Deze variant met dramatically gesizzelde saus is lekker als snack maar ook op een kom rijst. Vooral als je de vettige saus over de rijst heen schept.


No waste-tip: Als je aan het einde van je tofu nog een beetje saus overhebt kun je dat ook over groente, noedels of ei gieten.


INGREDIËNTEN

2 theel. chilivlokken

1 teen knoflook, gepeld

1 theel. geraspte gember

10 gram koriander

snuf kristalsuiker

snuf zout

snuf msg

5 eetl. neutrale olie 2 eetl. lichte sojasaus

300 gram gedroogde of gerookte tofu


BEREIDINGSWIJZE

  1. Doe de chilivlokken in een hittebestendige kom en rasp de knoflook en gember erboven.

  2. Hak de koriander (inclusief steeltjes) fijn en doe in de kom, samen met de een snuf suiker, zout en msg.

  3. Verhit de olie in een steelpannetje. Test of hij heet genoeg is door er een klein stukje koriander in te gooien. Als die meteen begint te sizzen, is de olie klaar.

  4. Giet de olie op alle ingrediënten in de kom en meng door. Laat even afkoelen en voeg dan de sojasaus toe.

  5. Snijd terwijl de olie afkoelt de tofu in reepjes. Meng de tofu door de saus en bewaar in de koelkast als snackje of schep over een kom rijst.

191 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page