top of page

Gefrituurde karamel-bananen-ballen


Zien verzoeken doet verzoeken. Toen ik vorige week het verzoek voor Szechuanese sperziebonen op Instagram deelde, kreeg ik meteen een ander receptverzoek. Namelijk de 'gefrituurde karamel-banaan-ballen van Di Shui Dong in Shanghai'. Di Shui Dong is een Hunanees (Hunan is een Chinese provincie) restaurant waar ik zelf helaas nooit ben geweest, maar ik kreeg een foto en omschrijving van het gerecht doorgestuurd. Een blog omschreef de ballen als volgt: 'these sweet and sticky banana balls are to this hot and spicy Hunanese meal what after-sex cuddling is to a hot and fiery make out session'. Dat laat ik me natuurlijk geen twee keer zeggen en ik ging aan de slag.


De bananenballen in kwestie lijken een beetje op baka bana: hele stukke banaan worden in beslag gewenteld en vervolgens gefrituurd. Voor het beslag gebruik ik het basisrecept van restaurant Fook Sing, waarmee ik nu aan een kookboek werk (droombaan!). Ik vind het zelf lekker als beslag iets dunner is (dan zit ik minder snel vol dus kan ik meer eten), dus ik heb iets meer water toegevoegd. Je moet maar kijken wat jij lekker vindt.


De aanvrager zei dat de karamel in het restaurant aan tafel over de bananenballen werd gegoten en door het afkoelen hard werd. Ik vind hete karamel op tafel een beetje eng en zachte karamel ook heel lekker, dus ik heb gekozen voor karamelsaus met kokos en een snuf zout. Banaan en kokos zijn nou eenmaal heel lekker samen. Deze bananenballen zijn wat mijn betreft niet alleen de beste afsluiter van een Hunanese maaltijd, maar van welke maaltijd dan ook.


Bananentip: Voor dit recept heb je rijpe bananen nodig, maar niet zo rijp als dat je nodig hebt voor bijvoorbeeld bananenbrood. De bananen moeten wel nog stevig zijn en vorm houden als je ze snijdt. De kleur van de schil moet geel zijn met een paar bruine spikkeltjes.


Kokostip: Voor het recept gebruik je de vette kokosroom die naar boven drijft. Dit is niet zo bij alle blikken kokosmelk, sommige merken voegen een emulgator toe zodat er een homogeen mengsel ontstaat. Koop daarom kokosmelk van Fair Trade Original of de biologische van Go Tan, daarbij weet ik zeker dat er een vettig laagje bovenop zit.


No waste-tip: De dunne kokosmelk onderaan het blik gebruik je niet, daar kun je gelukkig genoeg anders mee. Verwerk de kokosmelk door een curry, smoothie of door pannenkoekenbeslag. Of maak er kokosrijst mee. Voor het beslag voor de bananen heb je alleen een eiwit nodig. Roer de dooier door een kom rijst met wat sesamzaadjes en -olie en je hebt de snelle lunch van je dromen.


INGREDIËNTEN (voor 4 personen) 100 gram zelfrijzend bakmeel

10 gram maizena

1 eetl. neutrale olie + extra om in te frituren

1 eiwit

snuf zout

1 blik kokosmelk van 400 ml (zie tip)

70 gram kokosbloesemsuiker

2 rijpe bananen (zie tip)

1 eetl. geroosterd sesamzaad


BEREIDINGSWIJZE

  1. Meng voor het beslag het zelfrijzende bakmeel met de maizena, 1 eetlepel neutrale olie, het eiwit en een snuf zout. Voeg 100 milliliter water toe en meng met een garde.

  2. Voeg beetje voor beetje nog een paar eetlepels water toe tot er een vloeibaar maar niet te dun beslag ontstaat. Zoals ik al zei: ik heb het iets dunner gemaakt. Met 100 milliliter heb je een standaard baka-bana-beslag, ik heb zo'n 130-140 milliliter in totaal gebruikt, je kan hier een beetje mee spelen. Laat het beslag op kamertemperatuur rusten terwijl je de kokoskaramel maakt.

  3. Schep voor de kokoskaramel de dikke vettige laag kokos van de bovenkant en doe in een steelpannetje. Het verschilt een beetje per merk hoe veel dit is (zie tip), maar zorg gewoon dat je alles pakt. Gebruik de vloeibare kokosmelk voor iets anders (zie tip).

  4. Voeg de kokosbloesemsuiker toe aan de pan, meng door de kokosmelk en zet het vuur halfhoog. Laat de saus 5 tot 10 minuten zachtjes pruttelen (zet het vuur daarvoor iets zachter) tot er een stroperige karamelsaus ontstaat. Breng op smaak met een snuf zout en zet het vuur uit. Hij wordt nog iets steviger als hij afkoelt.

  5. Verhit olie om in te frituren in een wok of (frituur)pan tot circa180 °C. Als je geen thermometer hebt maakt dat niet uit, test dan gewoon of de olie goed is door er een beetje beslag in te gooien. Als dat meteen begint te sizzelen kun je gaan frituren. De banaan is al gaar dus de temperatuur van de olie is niet zo heeeeel belangrijk.

  6. Pel de banaan en snijd hem in stukken van 2 tot 3 centimeter. Haal de banaan door het beslag en doe er een paar tegelijk in de pan. Zorg dat ze niet te veel aan elkaar plakken.

  7. Frituur de banaan in 2 tot 3 minuten goudbruin en knapperig aan alle kanten. Draai de bananen zo nodig af en toe om.

  8. Schep de bananen met een schuimspaan uit het vet en laat uitlekken op een bakrooster. Herhaal met de rest van de bananen.

  9. Leg alle bananenballen op een bord en giet er zoveel kokoskaramel overheen als je wil. Maak af met sesamzaadjes en serveer direct.


57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page