top of page

Gefrituurde rijstballetjes met sesam, pinda en karamelSinds ik de combinatie pinda, karamel en koriander voor het eerst proefde in Taiwan, op een chewy pannenkoek met ijs opgerold als een soort wrap, ben ik verslingerd. Op mijn trip naar New York heb ik bij een aantal Taiwanese restaurants gegeten, en bijna allemaal hadden ze een variant van dit spectaculiare dessert op de kaart staan. Bij Wenwen in Brooklyn kregen we een variant met zwarte-sesampasta en gefrituurde tang yuan. Dat zijn kleine balletjes van kleeftijst, vaak gevuld met pinda of zwarte sesam. Meestal stoom je ze of laat je ze zachtjes pruttelen in suikerwater, maar frituren kan dus ook. De buitenkant is dan knapperig, maar de binnenkant kleverig en heerlijk. No stress, die balletjes liggen kant-en-klaar in het vriesvak van elke toko (zie foto).


Dit dessert ziet er ontzettend indrukwekkend uit, maar je hoeft maar heel weinig te doen. Het enige dat je echt moet maken is karamel, en je moet die balletjes frituren. Verder is het gewoon dingen op een bordje bij elkaar doen. De koriander die je op het laatst over het geheel strooit doet in principe al het werk. Het lijkt misschien een beetje raar om koriander over een dessert te doen, maar doe het toch maar. Iedereen die het proeft is totaal blown away door de combinatie. Een recept voor drie personen is misschien een beetje een raar aantal, maar er zitten tien balletjes in een pak. Dat is drie per persoon, plus eentje voor degene die het die dag het meest verdient.

No waste-tip: Het is lastig om van weinig suiker karamel te maken, dus je hebt waarschijnlijk een beetje over. Laat dit echt goed afkoelen, voordat je het bewaart, anders gaat het konteren. Ook lekker door koekjesdeeg of over ijs, ook als je de sausjes en koriander van dit recept niet meer in huis hebt.


De verpakking van gecondenseerde melk blijft een van de grootste frustraties uit mijn leven, je hebt altijd te veel. Ik maak er meestal ijskoffie van. Gewoon gecondenseerde melk in een glas met ijsklontjes. Hete koffie erop, roeren en klaar.


INGREDIËNTEN (3 personen)

100 gram kristalsuiker

3 eetlepels pindakaas met stukjes noot (liefst Calvé, geen bio)

2 eetl. gecondenseerde melk

1/4 theel. zout

lekker veel koriander 6 bollen vanille-ijs 10 tang yuan (kleefrijstballetjes) met zwarte-sesampasta

neutrale olie om in te frituren


BENODIGDHEDEN

bakpapier


BEREIDINGSWIJZE

  1. Bekleed een ovenschaal of bakplaat (iig iets hittebestendigs) met bakpapier.

  2. Doe de kristalsuiker samen met 1/2 theelepel zout in een steelpannetje en laat op zacht vuur smelten. Swirl het pannetje een beetje in de rondte om de suiker te verdelen zodat hij gelijkmatig smelt. Blijf doorgaan tot de suiker is gekarameliseerd en dus mooi bruin van kleur is.

  3. Giet de suiker meteen op het bakpapier en laat helemaal hard worden. Dit kan wel eventjes duren, ga gewoon verder met de rest van het recept. Zet het pannetje onder water, zodat de karamel oplost en je hem straks makkelijk afwast.

  4. Meng intussen de pindakaas met de gecondenseerde melk, 1/2 theelepel zout en 1 eetlepel water. Zet apart.

  5. Pluk een paar mooie blaadjes van de koriander en hak de rest (inclusief de steeltjes) fijn.

  6. Breek de de karamel, doe in een klein hakmolentje en maal fijn. Er mogen nog wel wat kleine brokjes in zitten, het hoeft geen poeder te zijn. Als je geen molentje hebt, kun je de karamel ook in een ziploc-zak doen en er met een deegroller of wijnfles lekker op meppen.

  7. Haal het vanille-ijs uit de vriezer om even op temperatuur te komen.

  8. Verhit neutrale olie in een wok of (frituur)pan tot 160/170 graden. Frituur de tang yuang in 3 tot 5 minuten goudbruin en knapperig. Ze hoeven niet helemaal onder te staan, maar kantel ze wel goed om, zodat ze gelijkmatig garen. De olie moet niet te heet zijn, anders is de buitenkant al te donker voordat de binnenkant ontdooid is. Schep de balletjes uit de olie en laat uitlekken op een bakrooster of keukenpapier.

  9. Verdeel het pindakaasmengsel over drie bakjes en smeer uit over de bodem en een beetje van de zijkant.

  10. Schep twee bollen ijs in elk bakje en verdeel de kleefrijstbolletjes, gezouten karamel en koriander erover. Serveer direct.

148 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page