Het wordt vandaag bloedjeheet, dus hier weer even een bijna no cook recipe. Of nou ja, om aubergine te roosteren moet je hem op je gasfornuis leggen. In principe is dat koken, maar ik loop tijdens dit proces best vaak weg. Er kan weinig misgaan. Draai je aubergine af en toe om en eet tussendoor een ijsje. Of drink ijskoude limo of ijsthee. Of ga even onder de ventilator liggen. Af en toe een aubergine omkeren is echt iets anders dan boven een pan met dampende saus staan. Je eet het met rijst, maar ik vind dat dus ook niet tellen als koken omdat je daarbij ook weg kunt lopen.
De aubergine is verder de makkelijkste die je ooit zult maken. Er gaat alleen sesamolie, geraspte knoflook en zout doorheen. Dat lijkt heel weinig en dat is het ook, maar meer heeft het simpelweg niet nodig. Wat dit gerecht ook hot weather proof maakt is het feit dat je de aubergine niet warm, maar op kamertemperatuur eet. Door de rauwe knoflook en koriander is het heerlijk verfrissend.
INGREDIËNTEN (1 persoon)
1 aubergine
mini teentje knoflook of een halve
zout
1 theel. sesamolie
koriander
gekookte rijst om te serveren
BEREIDINGSWIJZE
Als je een gasfornuis hebt, zet je grootste pit dan op hoog vuur en leg de aubergine daar rechtstreeks op met een keukentang. Draai de aubergine af en toe om en gaar hem tot de buitenkant helemaal zwartgeblakerd is, zo'n 15 minuten. Als je geen gas hebt, prik dan gaatjes met een vork in de schil van de aubergine en rooster hem 45 minuten op 200 graden.
Gas: Doe de aubergine in een kom en dek af zodat je het vel er straks makkelijker af kan halen. Laat 15 minuten staan, houd de aubergine dan onder een heel dun straaltje onder de kraan en pel de schil eraf. Dit gaat makkelijker door het water. Hak de aubergine in grove stukken. Oven: Halveer de aubergine over de lengte en schep met een lepel het vruchtvlees eruit.
Meng het vruchtvlees met een snuf zout en rasp de knoflook erboven. Meng goed en laat uitlekken en afkoelen in een vergiet.
Voeg na een halfuur de sesamolie toe, proef en breng eventueel op smaak met extra zout.
Serveer de aubergine op kamertemperatuur bovenop witte rijst. Maak af met koriander.
Comments