top of page

Geroosterde bloemkool met parelcouscousIk fantaseer best vaak over hoe lang ik zou kunnen overleven op wat ik nog in huis heb. Dat is namelijk heel lang, denk ik zo. Misschien wel maanden. Toch had ik gisteren een avond waarop het ondanks een volle koelkast voelde alsof ik niks in huis had. Ik wilde eigenlijk deze gesmoorde andijvie met buffelricotta van Yvette maken. De dag nadat het in de krant verscheen liep ik meteen naar de groothandel voor ricotta, maar toen ik het gisteravond proefde was hij al bedorven. Damn it. Ik had ook al lang zin in stoomei, dat dan maar. Shit, nog maar één ei in huis. Zelfs toen ik bedacht om terug te vallen op mijn ultieme niks-in-huis-recept, geroosterde bloemkool met labneh, miste ik iets. De bloemkool was klaar dus ik trok de vriezer open voor volkoren pita. Nergens te bekennen.


Ik was al bijna begonnen met een snee zuurdesembrood toasten, maar ik had echt zin in de smaak van volkoren. Een was slechts een kort A beautiful mind momentje voor nodig om te bedenken dat ik nog volkoren parelcouscous in huis had. Die heb ik toen gekookt en op de bakplaat gestort. De lekkere aankoeksels en olie waren een fantastische dressing. Ik had nog granaatappelpitjes over, maar je kunt ook knapperig gebakken noten, zaden of verse kruiden over de boel strooien. O en, welkom in december. Luister hier naar de decemberplaylist!


INGREDIËNTEN (2 personen)

1 bloemkool

olijfolie om in te bakken

specerijen waar je zin in hebt*

zout

zwarte peper

30 gram verse kruiden (ik had peterselie en koriander)

1 teen knoflook 1/2 citroen, sap 1 eetlepel tahin 200 gram labneh of Griekse yoghurt 100 gram volkoren parelcouscous

handvol granaatappelpitjes

* Ik had op deze hoeveelheid 1 theel. kurkumapoeder, 1 theel. pul biber, 1 theel. dillezaad. Ik maak dit ook vaak met: korianderzaad- of poeder, komijnzaad- of poeder, paprikapoeder, kaneelpoeder. Of plain met peper en zout en dan op het laatst za'atar erop.


BEREIDINGSWIJZE

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de bloemkool in roosjes en meng met een paar flinke lepels olijfolie, de specerijen waar je zin in hebt en zout en peper. Rooster de bloemkool 30 - 40 minuten. Schep af en toe om.

  2. Hak intussen de verse kruiden en knoflook grof. Doe in de beker van een staafmixer met het citroensap en genoeg water dat je de kruiden kan pureren. Doe dit echt grondig, zodat de steeltjes ook goed gepureerd zijn.

  3. Schep het kruidenmengsel samen met de tahin door de labneh. Proef en breng op smaak met zout. Afhankelijk van de dikte van je tahin en labneh kan het zijn dat je nog wat extra water moet toevoegen. Ik had zo'n 70 milliliter water en dat was genoeg. Zet de kruidenlabneh in de koelkast tot gebruik. Als je yoghurt gebruikt kan die juist te dun zijn, voeg dan wat extra tahin toe.

  4. Kook de parelcouscous in ruim gezouten water zoals aangegeven op de verpakking. Giet af.

  5. Haal de bloemkool uit de oven en stort de parelcouscous op de bakplaat. Roer goed om zodat de aangekoekte stukjes van de bakplaat lekker meekomen. Schep er wat granaatappelpitjes door.

  6. Smeer de kruidenlabneh op een bord, leg de bloemkool met parelcouscous erop en serveer.

190 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page