top of page

Geroosterde mais met tofu


We blijven nog even in de maissferen, want ook al wordt het weer steeds druileriger, het is nog steeds maisseizoen. Ik zal je niet zoals vorige week met gevaar voor eigen leven een hele maiskolf doormidden laten zagen. Deze gaat gewoon in z'n geheel de oven in, samen met gemarineerde blokjes tofu. Die bakken in dezelfde tijd heerlijk knapperig. Dan hoef je in de tussentijd alleen nog maar een makkelijk sausje te maken waar je de boel doorheen haalt. Ik kwam op het idee om mais en tofu te combineren, toen ik laatst het Kantonese gerecht sook mei faan maakte. Met een soort romige maissaus die je over koude zijden tofu schept. Een waanzinnige combi, dus haal meteen wat extra mais in huis zodat je dat gerecht ook kunt maken.


Vanaf volgende week ben ik trouwens in Taiwan, maar je hoeft je geen zorgen te maken want de eetclub gaat gewoon door. Ik heb heel hard gewerkt om alle recepten vooraf te maken en fotograferen. Jullie krijgen zelfs een paar video's met basistechnieken waar jullie veel vragen over hebben. Zoals bosui snijden en sjalottencrispies maken. Nou, wat een feest. Maar voor nu even aan de slag met mais en met deze nieuwe playlist, want er is weer een nieuwe maand aangebroken. Happy cooking!


No waste-tip: Dit recept is voor twee personen omdat een maiskolf en tofu genoeg zijn voor twee. Maar ik heb maar één portie gemaakt. Rooster als je alleen bent wel gewoon de hele maiskolf. Ik heb de korrels de volgende dag met geroosterde bloemkool, gebakken aardappels en chili-olie. Maar je kan ze ook door je salade roeren. Het kan nooit kwaad om geroosterde maiskorrels in je koelkast te hebben. En volgende week heb ik een lekker tofu-recept voor je om de tofu mee op te maken.


INGREDIËNTEN (voor 2 personen)

1 maiskolf

250 g stevige tofu

1 eetl. maizena

1/2 theel. sesamolie

1 theel. + 2 eetl. neutrale olie

1 eetl. + 1 theel. lichte sojasaus

1 theel. chilivlokken 1 teen knoflook

snuf suiker

snuf zout

drup rijstazijn

1 theel. tahin

koriander ter garnering gekookte rijst of noedels om te serveren


BEREIDINGSWIJZE

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Smeer de maiskolf rondom in met neutrale olie en breng op smaak met zout.

  2. Meng de maizena, sesamolie, 1 theelepel neutrale olie en 1 eetlepel lichte sojasaus. Snijd de tofu in blokjes en haal door het mengsel.

  3. Leg de tofu en mais op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 30 minuten. Draai de mais halverwege om en schep dan ook de tofu om.

  4. Rasp intussen de knoflook boven een hittebestendig kommetje en voeg de chilivlokken toe, samen met een snuf zout en suiker.

  5. Verhit 2 eetlepels neutrale olie in een steelpannetje en giet op de ingrediënten in het kommetje zodat ze gaan sizzelen. Voeg een drup rijstazijn toe, 1 theelepel lichte sojasaus en de tahin. Proef en breng eventueel op smaak met nog meer zout. Als je hele stugge tahin hebt, voeg dan een klein beetje water toe om de saus te verdunnen.

  6. Haal de tofu en mais uit de oven. Wacht tot de mais iets is afgekoeld zodat je hem kan aanraken, of gebruik een handschoentje. Snijd de maiskorrels van de kolf en meng samen met de tofu door het sausje.

  7. Hak de koriander (inclusief de steeltjes) fijn. Serveer de tofu op rijst of noedels en maak af met de koriander.

180 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page