top of page

Gochujang-tonijnsalade met zeewier


Dit vliegensvlugge recept is een ode aan twee van mijn favoriete mensen, waarvan ik er één nog nooit ontmoet heb. De eerste is Marieke, die ik gelukkig vaak heb ontmoet, we maken zelfs een podcast samen (luister maar even). In de aflevering van deze week (aflevering drie, mocht je dit later lezen) tipt ze een gerecht zoals alleen Marieke dat kan; zonder enige moeite met alleen maar ingrediënten die je in huis hebt. Ik kan heus ook wel voorraadkast-improviseren, maar Marieke weet altijd net combinaties te maken waar ik never nooit aan zou denken. Zo roerde ze deze week sriracha, mayo, mirin en andere lekkere dingen door bliktonijn voor een belachelijk snelle maaltijd. Je moet er maar op komen.


In dit gerecht heb ik ongeveer hetzelfde gedaan, maar dan een beetje geïnspireerd op Korea en dan vooral op Eric Kim. Ik tip hem wel vaker, hij schreef namelijk Korean-American, waar ik heel veel uit kook. Hij verzon zelf ook een tuna mayo rice bowl. Hij gooit bijna overal gim door of over, wat ik door hem tegenwoordig ook doe. Zo ook hier. Gim is geroosterd zeewier dat al licht is gezouten. Je koopt het heel handig in kleine snackpakjes van vijf gram, die precies genoeg zijn voor één persoon. Het maakt al je eten lekkerder, ik eet het heel vaak ook over rijst met ei (ook een tip van Eric).


Iets wat hij ook vaak doet is bosui in dunne reepjes of schuin snijden en het in ijswater of onder de koude opkrullen. Dat ziet er fabuleus uit en aangezien dit recept verder allen maar roeren is, kun je voor de bosui best een beetje extra je best doen. De bosui wordt hierdoor ook frisser en de slijmerige binnenkant wordt minder. Schep de spicy tonijn als hij klaar is op een kom warme rijst. De combinatie van koude tonijn en warme rijst is ontzettend lekker. Oh en het is weer een nieuwe maand, dus hier een nieuwe playlist. Met K-pop erin, om het feest compleet te maken.

No waste-tip: Het is heel handig om gim in kleine pakjes te kopen, omdat het na een paar uur zacht wordt en dus minder lekker is. Handig, maar niet zo goed voor het milieu. Je kunt gim ook in grotere pakken kopen, dan zijn het vellen die je nog moet knippen. Let er wel op dat er echt staat dat het geroosterd is en geen nori. Als je de overgebleven vellen luchtdicht verpakt (wel echt goed!!) blijven ze nog wel een paar dagen goed.


INGREDIËNTEN

1 blik (160 gram) tonijn op olie, ik gebruik die van Fish Tales

2 eetl. Zaanse mayo

1 eetl. gochujang

1 theel. sesamolie

1/4 theel. kristalsuiker

snuf zout

1 bosui

1 theel. geroosterd sesamzaad

5 gram (1 pakje) gim


BEREIDINGSWIJZE

  1. Laat de tonijn uitlekken en meng met de mayonaise, gochujang, sesamolie en suiker. Proef en breng op smaak met een snuf zout. Zet in de koelkast terwijl je de bosui maakt.

  2. Snijd de bosui diagonaal in dunne ringen, zodat je vrij brede ringen krijgt. Je kan de bosui ook eventueel julienne snijden, maar dat is meer werk.

  3. Doe de bosui in ijswater of spoel af onder de koude kraan tot hij begint te krullen en de binnenkant van de bosui niet meer slijmerig voelt. Maak goed droog met een schone theedoek of keukenpapier.

  4. Haal de tonijn uit de koelkast en schep op een kom hete rijst. Strooi het sesamzaad eroverheen en verkruimel de gim met je handen boven de kom. Maak af met de bosui en serveer.

315 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page