top of page

Gochujangspruitjes met frietcrispies


Wie mij op Instagram volgt zal het niet zijn ontgaan dat ik in Korea groot fan was van de corn dog. Een hotdog of mozzarellastaaf wordt door deeg gehaald en gefrituurd en voor de liefhebber op het laatst door suiker gehaald (ik ben zo'n liefhebber). In sommige gevallen wordt de dog voor het frituren nog door iets extra knapperigs gehaald zoals gebroken ramen of miniblokjes aardappel. Naast de counter kun je de corn dog zelf bespuiten met saus naar keuze. Er staat altijd mosterd, ketchup en een spicy saus. Op de foto zie je een bord spruitjes staan, dus je zal je wel afvragen waarom ik zo lang door ga over een gefrituurde deegstaaf. Nou, de combinatie van de gochujangsaus en frietcrispies doet me dus een klein beetje denken aan een corndog met aardappelblokjes en spicy saus.


Minifriet is de ultieme lady man's crispy. Je hoeft er namelijk niks voor te doen. Je koopt gewoon een zak, verkruimelt een paar frietjes met je handen en je hebt cripsies. Tadaaa! Ook een goede tip voor als je je groentegerecht er extra spectaculair uit wil laten zien tijdens de feestdagen. Dit is dan ook een fantastisch bijgerecht, maar met een ei ook lekker op rijst. De spruiten bak ik met de platte (opengesneden kant) naar beneden op een bakplaat in de oven. Als je geen zin hebt om de oven aan te zetten (of er geen hebt), kun je de spruiten ook wokken op hoog vuur. Dan gaart de platte kant alleen wat minder gelijkmatig.


De decembermaand is aangebroken, dat betekent weer een nieuwe playlist! Luister hem hier.


Ahorntip: Ik vind ahornsiroop een hele lekkere maar vooral handige zoetmaker. Je hoeft namelijk niet eerst te roeren tot de suiker is opgelost. Hetzelfde geldt voor honing, maar dat heeft een te aanwezige smaak. Je kunt ook rijstsiroop gebruiken, dit wordt in de Koreaanse keuken veel gebruikt en heeft een vrij milde zoetheid. En anders dus gewoon kristalsuiker (gebruik dan wel iets minder). Roer die dan eerst in de azijn tot 'ie is opgelost.


No waste-tip: Je houdt bij dit recept niet echt iets over. Behalve chips dan, maar die kun je gewoon opeten. Wel een tip om de gochujangsaus meteen dubbel te maken, die is namelijk lekker op alle groente, ei, rijst, noedels, je kent het wel.


INGREDIËNTEN (2 personen)

350 gram spruitjes

neutrale olie om in te bakken

2 eetl. rijstazijn

2 eetl. lichte sojasaus

2 eetl. ahornsiroop (zie tip)

2 eetl. gochujang 1 theel. sesamolie

een paar flinke handen frietchipjes


BEREIDINGSWIJZE

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Halveer de spruiten, meng met wat neutrale olie en leg ze met de platte kant naar beneden op een bakplaat. Bak de spruiten 10 minuten. Draai de bakplaat om zodat de spruiten gelijkmatig garen en bak nog 5 minuten.

  2. Maak intussen de saus door in een grote mengkom de rijstazijn, sojasaus, ahornsiroop, gochujang en sesamolie te mengen.

  3. Haal de spruiten uit de oven en meng de spruiten door de saus.

  4. Doe de spruiten op een bord, verkruimel de frietjes met je handen en serveer op de spruiten.

204 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page