top of page

Herfstige noedels met paddenstoelen


Yes, the word is out! Ik heb weer getekend voor een nieuw kookboek dat dit keer helemaal in het teken staat van noedels! Het is namelijk een feit dat je nooit genoeg noedelrecepten in je reportoire kunt hebben. Vooral van het soort dat doordeweeks in een poep en een scheet op tafel staat. Voor deze noedels hoef je alleen even paddenstoelen te bakken, verder is het een kwestie van roeren. De paddenstoelen en stroperige saus maken deze noedels heerlijk herfstig.


O en over kookboeken gesproken: Tofu is genomineerd voor het Gouden Kookboek! Het is een publieksprijs en je bent natuurlijk al mijn lievelingspersoon, maar je bent het nóg meer als je op Tofu stemt via deze link. En als je de link doorstuurt naar al je vrienden, familie, iedereen voor wie je ooit uit mijn boeken hebt gekookt. Spreek random mensen aan op straat om te stemmen. Spread the word! Ik ben je voor altijd dankbar. Dat was hem weer voor deze week. Noedels en schaamteloze zelfpromotie. Fijn weekend!


Paddenstoelentip: Je kunt hier in principe alle soorten paddenstoelen gebruiken. Ik had koningoesterzwammen en beukenzwammen. Enoki zijn ook lekker of shiitake of zelfs champignons als je wil.


Noedeltip: Noedels uit koeling (niet de vriezer!) zijn nog steeds het lekkerst. In ieder geval als het om tarwenoedels gaat. Hup, even naar de toko!


No waste-tip: Als je meer paddenstoelen en paksoi hebt, bak ze dan meteen mee. Als ingrediënten al zijn bereid, eet je ze daarna makkelijker op als restje. Lekker met dezelfde sausjes als in dit recept (fruit eventueel wat knoflook, gember of rode peper mee) op rijst of op een broodje.


INGREDIËNTEN (1 persoon)

150 gram paddenstoelen naar keuze (zie tip) neutrale olie om in te bakken

100 gram tarwenoedels (zie tip)

2 eetl. paddenstoelensaus of oestersaus

2 eetl. lichte sojasaus

1 eetl. peanuts in chili oil of andere chili-crisp

1 theel. kristalsuiker

2 babypaksois


BEREIDINGSWIJZE

  1. Snijd de paddenstoelen als dat nodig is. Hangt een beetje af van de paddenstoel. Beukenzwammen kun je los van de stronk snijden, grotere paddenstoelen mogen in plakjes. Kleintjes kun je heel laten.

  2. Breng een pan met ruim gezouten water aan de kook en kook hierin de noedels zoals aangegeven op de verpakking.

  3. Snijd de paksoi van de stronk en blancheer de bladeren de laatste 30 seconden mee.

  4. Giet de noedels en paksoi af en bewaar een klein beetje van het kookvocht.

  5. Vethit in de tussentijd een paar eetlepels olie in een wok of koekenpan en bak hierin de paddenstoelen in 5 tot 8 minuten goed bruin.

  6. Doe de noedels en paksoi in de pan bij de paddenstoelen samen met de paddenstoelensaus of oestersaus, sojasaus, pindacrispies en suiker. Zet het vuur aan en schep de boel om, voeg om het smeuïger te maken een paar eetlepels kookvocht toe.

  7. Zet het vuur uit, schep de noedels in een kom en serveer.

347 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page