top of page

Ietwat Indiase kibbeling met mushy peas raita



Groot feest, we gaan weer frituren! Dit recept is een soort mix tussen kibbeling en fish and chips met mushy peas, maar dan met Indiase smaken. In India bestaat ook in beslag gefrituurde vis, daar wordt het beslag alleen meestal niet gemaakt met bier maar met water en vaak met kikkererwtenmeel. In dit recept gaat tarwebloem en voor extra crunch rijstmeel. De mushy peas die je in Engeland bij je fish & chips krijgt, heb ik nu door de raita gedaan. O en geen zorgen als je geen vis eet, dit recept is ook heel lekker met paddenstoelen (zie tip).


Ik vind het lekker als het beslag heel dun is. Daardoor is het ook vrij kwetsbaar. Doe echt niet te veel vis tegelijk in de pan en zorg dat de stukjes elkaar (vooral in het begin) niet aanraken. Mocht je beslag een beetje kapot gaan, dan kun je de vis altijd even vanuit de olie terug in het beslag dopen en verder frituren. De gefrituurde vis (of paddenstoelen) haal je op het laatst door chaat masala, een Indiaas specerijenmengsel. Chaat is een verzamelnaam voor streetfood snacks, vaak met heerlijk frisse smaken, chutneys en yoghurt, waar dus ook vaak chaat masala overheen gaat. Je koopt het bij de toko of Indiase supermarkt en het is ook heerlijk op frietjes, gebakken ei of aardappels (dan heet het in India aloo chaat).


Vega tip: Dit recept is ook heerlijk met paddenstoelen. Het beslag was bij mij genoeg voor 275 gram oesterzwammen en 100 gram enoki. Het is een beetje afhankelijk van de grootte van je paddenstoelen. Oesterzwammen heb ik 2-3 minuten gefrituurd, enoki 1-2. Kleine bloemkoolroosjes zouden ook lekker zijn.


Knapperige tip: Rijstbloem zorgt in dit recept voor een extra crunchy buitenkant. Als je dit niet in huis hebt, kun je ook maizena gebruiken.


Kashmiri chilipoeder: Kashmiri chilipoeder is een vrij milde soort chilipoeder die veel wordt gebruikt in de Indiase keuken. Je kunt het vervangen door 'normaal' chilipoeder of cayenne, voeg dan wel iets minder toe.


Alcoholvrije tip: In principe verdampt alle alcohol tijdens het frituren, maar je kunt het bier vervangen door bubbelwater.


No waste-tip: Beslag over? Frituur dit dan los, dan worden het een soort chipjes. Ook lekker met raita.


INGREDIËNTEN (2-3 personen)


Mushy peas raita

100 gram doperwten

zout

200 gram Griekse yoghurt

snuf (kashmiri) chilipoeder (zie tip)

snuf komijnpoeder


Kibbeling

400 gram kabeljauwfilet zonder huid

150-180 gram tarwebloem

1,5 theel. zout

50 gram rijstbloem

1 theel. kurkumapoeder

1 theel. (kashmiri) chilipoeder (zie tip)

1/8 theel. asafoetida 400 ml koud bier

1 eetl. chaat masala

neutrale olie om in te bakken


BENODIGDHEDEN frituurpan of keukenthermometer


BEREIDINGSWIJZE


Mushy peas raita

  1. Breng een pan met ruim gezouten water aan de kook. Kook de doperwten 3 minuten als ze ontdooid zijn, 4 minuten als ze rechtstreeks uit de vriezer komen. Giet af en spoel af onder koud water zodat ze niet door garen.

  2. Doe de doperwten in een kom en prak met een vork kapot. Je wil er geen puree van maken, maar ook nog een paar hele erwtjes proeven.

  3. Doe de Griekse yoghurt, (kashmiri) chilipoeder, komijnpoeder en 1 eetlepel water bij de erwtjes en meng goed. Proef en breng op smaak met zout (als je het water van de erwtjes goed hebt gezouten, hoeft er nu niet meer zo veel bij).

  4. Zet in de koelkast terwijl je de kibbeling maakt.

Kibbeling

  1. Snijd de kabeljauw in stukken. Doe circa 50 gram bloem op een bord en meng met 1 theelepel zout.

  2. Haal de kabeljauw door de bloem zodat er overal een dun laagje zit. Leg de kabeljauw op een bakrooster (of bord als je dat niet hebt) en zet in de koelkast terwijl je het beslag maakt.

  3. Doe de overgebleven bloem van het paneren in een grote kom en vul aan met net zo veel bloem tot je 150 gram hebt.

  4. Voeg de rijstbloem, kurkumapoeder, (kashmiri) chilipoeder, asafoetida en 1/2 theel zout toe en meng met een garde.

  5. Voeg het bier langzaam toe en meng constant met een garde tot een mooi dun beslag ontstaat. Als je bier overhebt, drink dit dan op tijdens het koken. Cheers!

  6. Verhit neutrale olie in een (frituur)pan tot 180 °C.

  7. Haal de kabeljauw in delen door het beslag en frituur in circa 3 minuten knapperig en gaar. Doe echt niet te veel vis tegelijk in de pan, dan gaat het buitenste laagje snel kapot.

  8. Haal de vis met een schuimspaan uit de olie, laat uitlekken op een bakrooster en herhaal met de rest van de vis.

  9. Doe alle vis voorzichtig in een grote kom, bestrooi met de chaat masala en hussel voorzichtig om. De chaat masala is een beetje klonterig en verdeelt niet helemaal gelijkmatig, maar dat is niet erg. Als op elk stukje maar een beetje zit.

  10. Serveer de vis direct samen met de mushy peas raita.

62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page