top of page

Kazige kimchi-rijstballetjes


Als ik langer dan een seconde naar TikTok kijk raak ik overprikkeld en wil ik mijn telefoon tegen de muur gooien. Gelukkig voor mij gaan sommige TikTok-filmpjes zo viral, dat ze zelfs mij bereiken. En gelukkig voor jou, want deze kazige kimchirijstballetjes die ooit een TikTok-trend waren zitten nu gewoon in je mail. What a time to be alive. De combi kimchi en kaas blijft waanzinnig, vooral samen met rijst. De balletjes bak je knapperig aan de buitenkant maar de binnenkant blijft zacht. Twee structuren rijst en dan die kaas, hmmm. Iedereen vindt dit lekker.


Wees wel voorzichtig tijdens het bakken. Bak maar één balletje tegelijk en gebruik twee spatels om ze mooi in vorm te houden. Als er eentje uit elkaar valt, haal deze dan voorzichtig uit de pan en laat iets afkoelen. Druk dan met je handen het balletje opnieuw weer aan en doe terug in de pan. Zolang de kaas goed aan de binnenkant blijft, komt het wel goed. Het resultaat is een soort spicy Koreaanse arancini. Ben je al begonnen met rijst koken?


Kaastip: Als kaas gebruikte ik cheese strings. Die had ik nog over van toen ik Korean corn dogs maakte voor in Noedels (pre-order Noedels!). Het is de perfecte substantie, smaakloos in a good way en het smelt top. Je kunt anders ook geraspte jonge kaas gebruiken.


No waste-tip: Als je geen zin hebt om alle rijst in balletjes te kneden kun je hem ook zo opeten of opbakken zoals gebakken rijst. Ei erbij en je bent klaar. Oké en misschien wat bosui.


INGREDIËNTEN (voor 3 ballen)

150 gram kortkorrelige rijst

100 gram kimchi

1 eetl. gochujang

1 theel. sesamolie

snuf zout

5 gram gim (geroosterd zeewier, toko)

50 gram goed smeltende kaas (zie tip)

neutrale olie om in te bakken


BEREIDINGSWIJZE

  1. Was de rijst in een zeef tot het water dat ervan af komt helder is. Doe het in een pan met 150 milliliter water, breng aan de kook en zet het vuur laag. Doe een deksel op de pan en kook de rijst in 12 tot 15 minuten gaar. Zet het vuur uit en laat minstens 15 minuten staan. Het allerbest is als de rijst helemaal is afgekoeld of zelfs van de dag evoor

  2. Hak de kimchi fijn en meng deze met de gochujang, sesamolie en zout door de rijst. Verkruimel de gim met je handen boven de rijst en meng.

  3. Hak of rasp de kaas fijn.

  4. Pak een hand rijst en plet die met je andere hand (handschoentjes zijn hierbij fijn). Leg wat kaas in het midden en vouw de rijst om de kaas heen tot een rijstburgertje. Je hebt waarschijnlijk nog een extra plukje rijst nodig om erop te lekken. Gebruik zo veel rijst als je nodig hebt en zorg dat alle kaas netjes aan de binnenkant zit. Herhaal met de rest van de ingrediënten.

  5. Verhit een flinke laag neutrale olie in een koekenpan. Pak een rijstburgertje en knijp die nog even stevig aan elkaar. Bak er 1 per keer, ze kunnen namelijk uit elkaar vallen en het is fijn als je ruimte hebt in de pan om je spatel goed te gebruiken. Bak de burgertjes een paar minuten per kant op halfhoog tot hoog vuur. De buitenkant mag echt bruin en crispy zijn.

  6. Herhaal met de andere burgertjes en laat iets afkoelen voor je ze serveert.

157 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page