top of page

Kikkererwtenpannenkoek met korianderomelet


Er was een tijd waarin ik nogal in de weer was met groente en vezels en dat soort dingen. Nu ben ik daar tot op zekere hoogte altijd wel mee bezig, maar ik gun mezelf tegenwoordig ook iets vaker wit zuurdesembrood. In die vezelrijke tijd was de kikkererwtenpannenkoek mijn favoriete lunch. Je hebt er nameljik niks meer dan kikkerewtenmeel, water en een snuf zout voor nodig. De substantie maakt eigenlijk ook niet zo veel uit, de ene dag maak je hem wat dikker dan de andere. Je kunt er verse kruiden doorheen doen, dan krijg je een groene pannenkoek, ook leuk. Verder kun je hem toppen met wat je maar wil. Gebakken tomaatjes, spinazie, kaas, labneh, ei, pesto of zelfs kikkererwten. Je kunt er twee op elkaar doen met vulling ertussen en het geheel bakken als een soort kikkererwtenquesedilla. Een kikkererwtenpannenkoek doet het ook goed als vervanging voor platbrood om dips mee te scheppen.


Mijn favo combi is toch wel met ei. Ik maak hier een korianderomelet die vastgeplakt zit aan de pannenkoek. Voel je vooral vrij om basilicum, dille of peterselie te gebruiken als je niet van koriander houdt. Eroverheen drizzle ik een waanzinnige knoflook-chili-olie. Knoflook bak je zachtjes lichtbruin en knapperig en giet je vervolgens op chilivlokken, sesamzaadjes en een snuf suiker. Die suiker in combinatie met de geroosterde smaak van de knoflook is echt winning. Ik at dit gerecht als lunch, maar met wat spinazie erbij kan het ook heel goed als avondeten. O en het is een nieuwe maand, dus ik heb weer een fijn kooklijstje voor jullie gemaakt. Hier staat-ie. Happy cooking!


No waste-tip: De knoflook-chili-olie in dit recept is twee keer zoveel als je nodig hebt, maar het is lastig om minder te maken. En het is lekker op alle dingen waar je normaal chili-olie of -crisp op doet dus lepel het over alles wat wel een beetje pit kan gebruiken (rijst met ei is obviously favoriet). Als ik jou was zou ik misschien zelfs wel twee keer zo veel olie maken.


INGREDIËNTEN (voor 1 persoon)

1 eetl. chilivlokken

1 eetl. geroosterd sesamzaad

1/4 theel. kristalsuiker

zout

2 grote tenen knoflook, gepeld

75 ml olijfolie

50 g kikkererwtenmeel neutrale olie om in te bakken

2 eieren

30 gram koriander + extra voor garnering


BEREIDINGSWIJZE

  1. Begin met de knoflook-chili-olie. Doe daarvoor de chilivlokken samen met het sesamzaad, de kristalsuiker en 1/4 theel. zout in een hittebestendig kommetje.

  2. Snijd de knoflook in zo dun mogelijke plakjes.Doe samen met de olijfolie in een steelpannetje en bak een paar minuten op laag vuur, totdat de knoflook lichtbruin is. De olie moet constant heel zachtjes pruttelen, het vuur mag niet te hoog staan. Het is een fine line tussen perfect gebruinde en verbrande (bittere!) knoflook. De knoflook gaart nog een pietsie beetje door na de volgende stap, dus kijk uit.

  3. Giet de knoflook en olie op de chilivlokken in het kommetje. Roer alles door elkaar en laat staan terwijl je de rest van de ingrediënten bereidt.

  4. Meng voor de kikkererwtenpannenkoeken het kikkererwtenmeel met 75 milliliter water en een snuf zout tot een beslag.

  5. Verhit een paar eetlepels neutrale olie in de pan en bak hierin de pannenkoek een paar minuten per kant. Haal uit de pan en laat iets afkoelen.

  6. Kluts het ei. Hak de koriander (inclusief de steeltjes) fijn en meng samen met een snuf zout door het ei.

  7. Verhit weer een paar eetlepels olie in de pan en giet het eiermengsel in de pan. Wacht tot de onderkant is gestold, maar de bovenkant nog niet. Leg dan de pannenkoek erop zodat deze 'plakt' aan het ei. Bak het ei een paar minuten op laag vuur. Draai de pannenkoek voorzichtig om en bak nog een paar minuten.

  8. Haal de pannenkoek uit het vuur en laat uitlekken op keukenpapier. Doe op een bord en serveer met de knoflook-chili-olie en wat extra koriander on top.

183 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page