Ik ben dus gestopt met dingen doen in het weekend. Na een paar drukke weken was ik er even helemaal klaar mee en nu rommel ik alleen nog maar een beetje rond in huis. Een beetje boeken lezen, kasten opruimen, de was ophangen. Héél misschien een koffie buiten de deur, zolang het op wandelafstand van m'n huis is en ik dus altijd snel weer terug ben. Dit soort thuishangweekenden lenen zich uitstekend voor het maken van sticky buns. Die moeten namelijk rijzen, twee keer zelfs. Iets wat me er normaal van weerhoudt om ze te maken, maar ik rommel nog lekkerder in huis als ik weet dat er ergens een deeg staat te verdubbelen in volume.
Vaak worden dit soort kleverige buns gemaakt met warme smaken zoals kaneel, bruine suiker en noten. In deze vulling gaat witte basterdsuiker en pandan, waardoor de buns bijna fris smaken. De kokosglaze wordt knapperig als hij afkoelt. Tijdens het eten proefde ik de hele tijd iets herkenbaars waar ik niet op kon komen en toen ineens kwam het tot me. Deze sticky buns smaken een heel klein beetje als suikerbrood. Ik denk door die frisse zoetheid en knapperige stukjes. Hoe dan ook, ze zijn belachelijk lekker. Je hebt er wel een standmixer voor nodig want dit deeg met de hand maken is een helse klus.
No waste-tip: Je hebt met dit recept niet echt iets over. Maar mocht je te veel buns hebben gemaakt, kun je ze ook individueel invriezen. Ontdooi voordat je ze weer gaat eten en geef nog een kleine tik in de oven voor een soort van versgebakken bun.
INGREDIËNTEN (12 buns)
Buns 1,5 eetl. gist
225 gram roomboter, op kamertemperatuur + extra
250 ml volle melk
3 eieren
75 gram kristalsuiker
1 theel. zout
600 gram tarwebloem + extra
Pandanvulling
250 gram roomboter, op kamertemperatuur
200 gram witte basterdsuiker
2 eetl. pandanpasta snuf zout
Kokosglaze
50 ml kokosmelk
200 gram poedersuiker
snuf zout
BENODIGDHEDEN
standmixer
BEREIDINGSWIJZE
Buns
Doe de gist in een kommetje met 80 milliliter warm (maar niet te heet) water.
Meng intussen in de standmixer met de bisschopshaak de boter met de melk, eieren, suiker en het zout.
Voeg de gist met het water toe.
Zet de deeghaak op de mixer en voeg de bloem in delen toe. Mix 10 minuten op hoge stand tot het deeg een beetje loskomt van de zijkanten van de mixer. Het blijft een heel nat deeg.
Laat het deeg 1 tot 1,5 uur (als het koud is duurt het ietsje langer) rijzen tot het is verdubbeld in volume.
Pandanvulling
Maak intussen de pandanvulling door alle ingrediënten te mengen. Als de boter zacht is kun je de rest van de ingrediënten er met een siliconen spatel of pollepel doorheen roeren. Je kunt alles ook smelten in een pannetje en in de koelkast zetten terwijl het deeg rijst. Af en toe roeren en op tijd weer uit de koelkast halen zodat het smeerbaar is als je deeg klaar is.
Kokosglaze
Meng de kokosmelk (als je een pakje of blik hebt dat is gescheiden, meng het dan niet maar gebruik de dikke kokosroom) met de poedersuiker en het zout.
Afmaken
Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en rol het uit in een rechthoek (met de langste kant naar je toe). Het deeg is erg plakkerig, zorg ervoor dat er genoeg bloem onder ligt zodat het niet aan je aanrecht plakt. Als het nog te plakkerig is, mag je er ook een beetje extra deeg doorheen kneden (bij mij was dat niet nodig, maar je weet nooit).
Smeer het deeg in met het pandanmengsel en rol voorzichtig op. Rol het deeg van je af, zodat een lange rol ontstaat.
Smeer een rechthoekige bakvorm in met boter.
Snijd de rol in 12 delen en zet deze met de opengesneden kant omhoog naast elkaar in de bakvorm. Laat afgedekt 30 tot 60 minuten rijzen, tot ze weer iets groter zijn.
Verwarm de oven voor op 190 °C en bak de buns 30 tot 35 minuten. Draai de vorm halverwege om zodat ze gelijkmatig garen.
Haal de buns uit de oven en laat iets afkoelen. Smeer de kokosglaze er overheen en laat hard worden voordat je aanvalt.
Hiiii, heb ik instant droge gist nodig of echt zo'n vierkantje verse/natte gist?