top of page

Komkommer-tofusalade met knoflookbroodkruim

Bijgewerkt op: 24 aug. 2022



Voor wie het niet door had: ik was een paar weken geleden in New York en daar heb ik waanzinnige dingen gegeten. Er zaten een heleboel ingewikkelde gerechten tussen, maar ik was juist ook zo onder de indruk van de 'simpele' bijgerechten. Overal staat wel een komkommer- of little gem-salade op de kaart die heel simpel is, maar precies in balans, goed zuur en daarmee de ideale begeleider van ongeveer alles. Vooral als het heet is. Deze superfrisse salade is geïnspireerd op de komkommersalade die ik bij Roberta's in Brooklyn at. Heel simpel, gewoon met veel citroen en knoflook, maar de Thaise basilicum, dille en broodkruim maken het echt af.


Voor wat extra zachte, romige vulling heb ik zijden tofu toegevoegd. Misschien niet een ingrediënt dat je in een zomersalade verwacht, maar het werkt verrassend goed. De tofu blancheer ik eerst even in flink gezouten water. Een stap die ik normaal oversla, want lui, maar hierdoor breng je de tofu op smaak. Omdat het verder zo'n simpele salade is, is het in dit gerecht wel van toegevoegde waarde. Ik at de salade naast spaghetti met tomatensaus, maar het lijkt me ook heerlijk op een kom rijst. Ik hou namelijk heel erg van ijskoude ingrediënten op warme rijst. Voel je overigens vrij om de knoflook in het broodkruim te vervangen voor ansjovis, dat deden ze bij Roberta's ook, maar ik had even zin in helemaal vega.


Broodkruimtip: Ik heb altijd een zak zelfgemaakt broodkruim in de vriezer. Oud brood doe ik in de keukenmachine en vervolgens in een ziploc-zak. In de vriezer blijft het lang goed en zo heb je altijd lekker broodkruim bij de hand. Als je niet zo goed voorbereid bent, kun je ook panko gebruiken.


No waste-tip: Je hebt lang niet een hele bos dille of Thaise basilicum nodig. Dillle is makkelijk, dat kun je over al je salades, eieren of bonen strooien of pureer het met olijfolie en wat zout. Tadaaa! Dille-olie!


Thaise basilicum is iets overheersender van smaak en dus minder makkelijk toe te passen. Mijn lievelings is om het te frituren. Gooi de blaadjes in een pan met een laagje olie, doe een flinke stap naar achter in verband met spettergevaar, en frituur de blaadjes tot ze een beetje doorzichtig zijn. Een minuut of zo. De smaak wordt nu iets milder en gefrituurde Thaise basilicum is heerlijk over Taiwanees gefrituurde kip, maar ook over rijst met een gebakken ei.


INGREDIËNTEN (2 personen op een kom rijst - 3 personen als bijgerecht)


1 kleine rode ui

50 ml natuurazijn

1 theel. kristalsuiker

300 gram zijden tofu

2 tenen knoflook

1/2 citroen, sap en rasp

snuf chilivlokken

2 eetl. olijfolie + extra om in te bakken

75 gram broodkruim (zie tip)

1 komkommer

handvol dilleblaadjes

handvol Thaise basilicumblaadjes

zout


BEREIDINGSWIJZE

  1. Pel de rode ui en snijd in dunne ringen. Meng de azijn met de kristalsuiker en een snuf zout, roer tot de suiker is opgelost. Doe de ui in het azijnmengsel en laat staan terwijl je de rest van de ingrediënten klaarmaakt. Schep af en toe om zodat alle ui genoeg tijd in de azijn krijgt.

  2. Breng een pan met ruim gezouten water aan de kook. Breek de tofu in ongelijke, vrij grote stukken en blancheer de tofu circa 1 minuut. Schep heel voorzichtig uit het water met een schuimspaan en laat uitlekken in een vergiet terwijl je de rest van de ingrediënten bereidt (echt doen, anders wordt je salade straks nattig).

  3. Rasp een mini beetje knoflook in een grote kom (heel weinig, 1/8 theelepel of zo). Rasp de citroen boven de kom en knijp het sap erboven uit. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe terwijl je klopt met een garde. Breng op smaak met zout. Voeg eventueel ook nog een drupje van de andere helft van de citroen toe, het moet echt goed fris zijn en ik weet niet hoe groot jouw citroenen zijn.

  4. Verhit een paar eetlepels olijfolie in een koekenpan op halfhoog vuur. Bak daarin het broodkruim in 8 tot 10 minuten goudbruin. Rasp intussen de rest van de knoflook en voeg deze de laatste minuut toe aan de pan zodat hij mee kan bakken. Leg het knapperige broodkruim op een met keukenpapier bekleed bord en laat afkoelen.

  5. Snijd de komkommer in grote stukken, ongeveer zo groot als de tofu. Haal de rode ui uit de azijn en meng samen met de komkommer door de dressing. Proef en breng op smaak met zout.

  6. Pluk de blaadjes van de dille en snijd de Thaise basilicum fijn, laat kleine blaadjes heel.

  7. Schep de tofu heel voorzichtig door de salade en leg op een mooie schaal. Maak af met het broodkruim en de kruiden.

200 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page