top of page

Labneh met aubergine, bosuisalade en crispies


Als ik niet Aziatisch eet, eet ik bijna altijd Midden-Oosters. Daar is men namelijk net zo goed met aubergine, crispies, frisse smaken en vegetarische heerlijkheden. Een van mijn favorieten om mee te snacken of lunchen is labneh met crispy zaadjes, iets olie-achtigs en genoeg brood om mee te dopen. Nu is het volgens mij al niet heel authentiek om labneh aan te kleden met te veel goodies, maar ik ga nog een stap verder en maak er een Aziatisch-achtig gerecht van.


Bosuisalade zie je veel in de Koreaanse keuken, waar het samen met geroosterd vlees en ander lekkers in een slablad wordt gerold tijdens de barbecue. Ik doe dan weer Indonesische sambal oelek door de salade, in plaats van Koreaanse chilivlokken (gochugaru). Want ja, ik ben toch al aan het freestylen. Door de crispies gaat korianderzaad, dat in veel Aziatische keukens maar ook in veel Midden-Oosterse wordt gebruikt. Blijf ik toch nog een beetje bij het origineel.


Mijn favoriete dipmiddel is volkoren pita. Die haal ik bij de groothandel, maar de betere hummuszaak (daar bestaan er tegenwoordig gelukkig heel veel van) verkoopt ze vaak ook. Je kunt het anders ook eten met lekker zuurdesembrood of stokbrood voor mijn part. Ook lekker op een bruine boterham of cracker (zie no waste-tip).


Labneh-tip: Ik koop labneh vaak bij de Midden-Oosterse supermarkt. Je kunt het ook zelf maken door dikke yoghurt met een snuf zout te mengen en uit te hangen in een natte kaas- of theedoek, in een zef boven een kom. Een dag wachten en je labneh is klaar.


No waste-tip: Als je nog een beetje overhebt, kun je ook alles door elkaar roeren voor een soort sandwich spread deluxe.


Keukenmuziek: Welkom in december! De playlist voor deze maand vind je hier.


INGREDIËNTEN (4 personen)


Crispies 50 g gezouten vliespinda's

1 eetl. korianderzaad

2 eetl. ongeroosterd wit sesamzaad

1 eetl. zwart sesamzaad


Aubergine 1 aubergine neutrale olie om in te bakken

zout


Bosuisalade

4 bosuien

1 eetl. rijstazijn

1 theel. lichte sojasaus

1/2 theel. sesamolie 1/2 theel. sambal oelek

snuf suiker


Samenstellen

300 gram labneh (kant-en-klaar of zelfgemaakt, zie tip)

2 tot 4 eetl. chili-olie

brood om te dopen


BEREIDINGSWIJZE


De crispies

  1. Hak de pinda's grof. Er mogen nog best een paar hele pinda's tussen zitten.

  2. Verhit een koekenpan op halfhoog vuur en voeg de pinda's samen met het koriander-, en sesamzaad toe.

  3. Draai het vuur laag en rooster het geheel zo'n 5 minuten, tot het witte sesamzaad verkleurt en alles heerlijk ruikt. Haal uit de pan en laat afkoelen.

De aubergine

  1. Snijd de aubergine in blokjes van 1 bij 1 centimeter.

  2. Verhit een flinke laag olie in een koekenpan en bak hierin de aubergine in circa 8 minuten zacht en goudbruin.

  3. Schep de aubergine uit de pan, breng op smaak met zout en laat uitlekken in een vergiet terwijl je de rest van de ingrediënten bereidt. Schud af en toe zodat er zo veel mogelijk vet uit loopt.

De bosuisalade

  1. Snijd de bosui in stukken van 5 centimeter en die vervolgens in dunne reepjes (julienne). Doe dit echt zo dun mogelijk. Je gaat straks grote happen bosui nemen, het is niet lekker als dat dikke stukken zijn.

  2. Meng de rijstazijn, sojasaus, sesamolie, sambal en suiker in een mengkom tot de suiker is opgelost.

  3. Voeg de bosui toe en meng goed, zodat alle bosui licht bedekt is met dressing.

Samenstellen

  1. Smeer de labneh op een groot bord of een schaal.

  2. Schep de aubergine erop, gevolgd door de bosuisalade en crispies.

  3. Sprenkel er zoveel chili-olie overheen als je aankan en serveer met brood naar keuze.

259 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page