top of page

Labneh met gekonfijte knoflookIk zei dat ik geen recepten voor de feestdagen meer zou opsturen. Dat is ook zo, want ik at deze labneh zo maar op een vrijdagmiddag. Maar als je nog op zoek bent naar een verpletterend voorgerecht of borrelhap, wie ben ik dan om je tegen te houden om dit recept voor een feestdiner te maken? Ik heb een lieve kleine portie gemaakt met een halve bol knoflook. Knoflook konfijten is het makkelijkst in bulk, maar ik ken mezelf. Ik maak zo vaak te veel van iets en heb miljoen bakjes in de koelkast. Eerst voel ik me dan koning te rijk met m'n huisgemaakte witte kimchi, gefermenteerde bosui of perillabladeren. Na een paar maanden verandert dat gevoel in frustratie en is elke keer dat ik dat bakje zie weer een confrontatie met het feit dat ik het nog steeds niet heb gebruikt.


Wie weet ben jij beter in dingen opmaken of minder gevoelig voor bakjes die je indringend aanstaren. In dat geval kun je makkelijk een paar bollen tegelijk konfijten (2 uur op 120 °C en de knoflook moet helemaal onder staan in olie). Ik deed het op het fornuis. Je moet er dan wel heel de tijd bij blijven staan, de pan soms van het vuur halen en de tenen omkeren. Ik vond het wel een lekker werkje. Op basis van die heerlijk zoete knoflookolie maak je de chiliolie, verder heb je dus bijna niks meer nodig. Gefrituurde dille en citroenrasp zijn lekker, maar zeker niet nodig als je lui bent. En misschien ligt er nog wel iets in je koelkast wat er goed bij past.


No waste-tip: Dit recept maakt meer chili-olie dan je nodig hebt, maar als je minder olie gebruikt is het nogal lastig konfijten. De chili-olie is gelukkig overal lekker op. Giet het over knoflookyoghurt met een zachtgekookt eitje als ontbijt, over je rijst, pasta of groente.


INGREDIËNTEN

halve bol knoflook, gepeld

100 milliliter olijfolie

1 eetlepel pul biber of andere chilivlokken

handvol dilletakjes

150 gram labneh

rasp van een halve citroen

flaky zout

(plat)brood om te serveren


BEREIDINGSWIJZE

  1. Doe de knoflook en olijfolie in het kleinste steelpannetje dat je hebt. Zet het vuur heel laag om de olie te verwarmen. De olie mag een heel heel heel klein beetje bubbelen, maar eigenlijk niet. Hij moet zeg maar net tegen de bubbel aan zitten. Als de olie toch bubbelt, haal het pannetje dan even van het vuur. Konfijt de knoflook langzaam tot hij goudbruin en vanbinnen helemaal zacht is. Bij mij duurde dat 45 minuten.

  2. Vis de knoflook uit de olie (kleine tenen kunnen eerder dan grote) en bewaar apart.

  3. Doe de pul biber in de olie en zet het vuur ietsje hoger zodat 'ie pruttelt. Laat 30 tot 60 seconden pruttelen zodat de olie kleur krijgt. Zet het vuur uit.

  4. Smeer de labneh uit over een bord en leg de knoflook erop. Giet een deel van de olie erop.

  5. Frituur de dille 30 tot 60 seconden in de overgebleven olie, haal uit de olie en leg op de labneh. Bewaar de overgebleven olie in een afgesloten pot of bakje (zie no waste-tip).

  6. Maak af met citroenrasp en zout en serveer met (plat)brood.

61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page