top of page

Lekker-op-alles-saus met cashew en miso

Foto van schrijver: emmadethouarsemmadethouars

Ik hecht enorme waarde aan de grote hoeveelheid sauzen in m'n koelkast. Het lijkt misschien alsof ik de hele dag aan het koken ben, en soms is dat ook zo, maar ik ben ook vaak moe en/of lui. Dan is m'n sauzige koelkast m'n redding. Met genoeg kant-en-klare sauzen (mijn favorieten vind je hier) heb je namelijk bijna niks meer nodig voor een snelle maaltijd. Schep ze op rijst, door noedels, op groente, tofu, tempeh of ei. Voeg een lepel tahin of pindakaas toe voor extra smeuïgheid, verdun de boel met een beetje olie of schep er verse kruiden of bosui doorheen. Als je de sauzige mindset eenmaal bereikt, hoef je eigenlijk nooit meer te koken.


Deze lekker-op-alles-saus heb ik afgekeken van de 'cashew crunch' van een van mijn favoriete merken White Mausu. Ik betaal met liefde geld voor goede producten, maar de verzendkosten vanuit Ierland zijn me iets te gortig. Dan maar alle ingrediënten van het etiket lezen en zelf aan de slag. Mijne is iets dikker en zoeter en ik heb er voor wat frisheid bieslook aan toegevoegd. Het resultaat is verslavend lekker, al zeg ik het zelf. Ik at het op een kom rijst met komkommer. Simpel doch, doeltreffend. Maar zoals ik al zei, is dit lekker op alles.


Noedeltip: Meng een paar eetlepels van de cashewsaus met een eetlepel pindakaas en een scheutje zwarte azijn. Noedels koken, een scheut kookwater erbij en smullen maar.


Bewaartip: Bij mij was 'ie na een paar dagen op, maar afgedekt is deze wondersaus in de koelkast zeker een paar weken goed.


No waste-tip: Als je net als ik kruiden bij de Midden-Oosterse supermarkt haalt, heb je waarschijnlijk bieslook over. Bieslook is een van mijn favo kruiden en het allerlekkerst op een perfect baveuse roerei. Je kunt ook bieslook gebruiken waar je normaal bosui zou gebruiken, en het dus als topping over een gerecht strooien. Of pureer met olijfolie en een snuf zout voor bieslookolie, lekker op soep of een witte-bonenprutje.


INGREDIËNTEN

100 gram ongezouten cashewnoten

25 gram ongeroosterd sesamzaad

150 ml neutrale olie 2 eetl. miso

3 eetl. ahorn- of agavesiroop 1 eetl. Japanse of lichte sojasaus

20 gram bieslook


BEREIDINGSWIJZE

  1. Hak de cashewnoten grof. Er mogen zelfs nog een paar hele noten tussen zitten.

  2. Doe de cashewnoten met het sesamzaad, de olie, miso, ahorn- of agavesiroop in een steelpannetje. Zet het vuur halfhoog tot de boel borrelt.

  3. Zet het vuur iets lager en laat alles 5 tot 7 minuten heel zachtjes pruttelen. Zet het vuur niet te hoog, dan heb je kans dat de miso verbrandt.

  4. Zet het vuur uit en laat de saus afkoelen tot kamertemperatuur.

  5. Hak intussen de bieslook ragfijn en roer die door de saus als hij is afgekoeld.

  6. Schep over alles.

385 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


kvonk
Jun 05, 2022

Lekker! er blijft bij mij alleen veel olie “drijven” na die 5-8 minuten. moet ik volgende x toch minder olie doen of hoort dit?

Like

© 2021 ontwerp door Jasper Gottlieb.
Foto logo door Sophia van den Hoek | Studio Unfolded

bottom of page