top of page

Limo met rabarber en pandanAls het heet is, ben ik erg veel in de weer met koude drankjes maken. Van cold brew ijsthee tot Thaise ijsthee met gecondenseerde melk en natuurlijk zelfgemaakte limo. Citroenlimo blijft voor altijd m'n true love (verwarm daarvoor gelijke delen citroensap en suiker tot de suiker is opgelost), maar ik vind het ook leuk om te experimenteren met andere dingen die ik toevallig in huis heb. In de lente en zomer is dat standaard rabarber. Als je dat bereidt, houd je rabarbersiroop over en dat is heerlijk als limo. Eigenlijk hoef je daar niks meer aan toe te voegen, maar het mag natuurlijk wel.


Pandanbladeren heb ik altijd in de vriezer, maar gebruik ik veel te weinig. Ik heb ze dus hier even mee laten trekken in de limo en dat was een groot succes. Vooral in combinatie met de vanille die ik altijd door rabarber doe. De smaak is heel licht aanwezig, maar geeft de limo net een beetje je ne sais quoi. Je kunt de bladeren ook door het limoensap staafmixeren voordat je het in de pan doet. De pandansmaak wordt dan sterker en de limo groener. Wel even zeven voordat je het gebruikt. O en, nieuwe maand, nieuwe playlist! Here you go.


No waste-tip: Eigenlijk is dit recept al een no waste-recept omdat je het sap opmaakt wat je van de rabarber overhebt. Dus dan maar andersom wat tips met wat je met die rabarber kan doen.Ik eet het altijd op m'n chiapudding of overnight oats, maar maakte er laatst ook eton mess mee. Of op ijs natuurlijk, het liefst met lekkere koekkruimels.


INGREDIËNTEN

2 stengels rabarber

100 gram kristalsuiker 1/2 theel. vanille-extract

4 pandanbladeren

2 limoenen


BEREIDINGSWIJZE

  1. Snijd de rabarber in stukken van een paar centimeter en doe samen met 100 milliliter water, de suiker en het vanille-extract in een steelpannetje waar je een deksel van hebt. Afhankelijk van de grootte van je pan kan je iets meer of minder water nodig hebben, de rabarber moet bijna onder staan.

  2. Breng aan de kook en zet het vuur lager. Laat 3 minuten zachtjes pruttelen. Zet het vuur uit, doe het deksel op de pan en laat afkoelen.

  3. Zeef de rarbarber boven een kom en vang de siroop op. Gebruik de rabarber voor iets anders lekkers.

  4. Leg een knoop in de pandanbladeren en doe ze samen met de rabarbersiroop en het sap van de limoenen terug in de steelpan. Verwarm tot alle suiker is opgelost en proef (voorzichtig, want heet) of je de smaak zo goed vindt. Het kan zijn dat jij zoeter of juist zuurder wil dan ik. Voeg dan eventueel nog extra suiker of limoensap toe.

  5. Laat de pandanbladeren erin zitten terwijl de boel afkoelt en vis de bladeren er dan uit.

  6. Ik giet mijn siroop altijd in zo'n plastic horeca-spuitflesje en bewaar die in de koelkast. Je kan hier ongeveer 4 tot 5 glazen limo mee maken, afhankelijk van hoe sterk je hem wil.

  7. Leng aan met (bubbel)water en ijsblokjes als je daar zin in hebt. Cheers!

62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page